Eigen regie houdt in dat patiënten zelf kunnen beslissen over de zorg en over wat ze zelf kunnen en willen doen. Dat betekent dat ze zorg krijgen die past bij hun persoonlijke wensen, bij voorkeur thuis en steeds vaker via digitale of slimme hulpmiddelen. De zorg bepaalt niet het leven van patiënten, maar ondersteunt ze juist om zo lang mogelijk hun eigen leven te leiden. Voor zorgverleners betekent eigen regie dat zij meer maatwerk kunnen leveren en passende zorg kunnen bieden.
Eigen regie sluit aan bij individuele behoeften, wensen en mogelijkheden
Eigen regie wordt ondersteund door zorg die rondom de behoefte van mensen is georganiseerd. Eigen regie:
De huidige generatie patiënten heeft andere behoeftes en wensen dan de vorige. De generatie van nu denkt actief mee en wil meebeslissen over de zorg. Het uitgangspunt van eigen regie is ondersteuning of zorg te bieden die past bij de persoonlijke behoeften. Het streven is maximale autonomie. Óók als iemand behoefte krijgt aan intensieve zorg. Eigen regie wordt mede mogelijk door:
Eigen regie gaat uit van:
Digitale zorg raakt zowel bij patiënt als zorgverlener meer en meer ingeburgerd in de zorg. Online-communicatie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het contact tussen zorgverleners en mantelzorgers, bij mensen met (beginnende) dementie en Alzheimer. Het gebruik van digitale middelen in de zorg neemt snel toe:
Dankzij de smartphone, smartwatches en ander devices is e-Health al volledig ingeburgerd als een laagdrempelige leefstijlcoach. Bijvoorbeeld in de vorm van een stappenteller. Ook in de gezondheidszorg zelf helpt e-Health om de eigen regie te houden: