De gecombineerde lijfstijlinterventie (GLI) is een leefstijlprogramma dat mensen met overgewicht helpt om gezonder te leven. GLI komt voor uit het Nationaal Preventieakkoord, dat een daling van het aantal mensen met overgewicht in 2040 als een van de doelen heeft. Naast overgewicht bestaan er bijvoorbeeld ook leefstijlinterventies rondom roken, alcohol en mentale gezondheid.
GLI is gericht op het verminderen van overgewicht en het werken aan een gezonde leefstijl. Een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut helpt u om uw leefstijl te verbeteren. Bij de meeste GLI’s helpen buurtsportcoaches met het onderdeel bewegen.
Een GLI is gericht op blijvende gedragsverandering. Om over te stappen op een gezonde leefstijl krijgen deelnemers advies en begeleiding over:
De leefstijlinterventie richt zich gedragsverandering, en kijkt naast gezonde voeding en bewegen ook naar persoonlijke factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan stress en slaapgebrek. Overgewicht is ook een maatschappelijk probleem. Laagopgeleiden vormen de belangrijkste risicogroep.
Een GLI duurt twee jaar. Hiervan zijn de eerste zes maanden tot een jaar intensief, met doelen gericht op verandering. Na dit basisprogramma volgt een onderhoudsfase. Deze is minder intensief, met terugkomdagen en monitoring van de gedragsverandering.
De gecombineerde lijfstijlinterventie (GLI) is bedoeld voor:
Mensen met overgewicht, die:
Mensen met obesitas (een BMI van meer dan 30). Voorwaarde is dat iemand voldoende motivatie heeft om deel te nemen aan een twee jaar durend programma.
De kosten voor deelname aan een GLI wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket. De door Zorginstituut Nederland erkende GLI’s worden volledig vergoed. De kosten gaan niet ten koste van het eigen risico. VGZ sluit met GLI’s en individuele leefstijlcoaches overeenkomsten GLI af over de vergoeding.
GLI is sinds 2019 goedgekeurd door het Zorginstituut Nederland (ZIN). Oorspronkelijk ging het om drie GLI’s: SLIMMER, CooL (Coaching op Leefstijl) en BeweegKuur GLI. Samen Sportief in Beweging kwam daar al snel bij. Inmiddels zijn er zeven door ZIN erkende GLI’s.
GLI kan op verschillende manieren worden ingezet voor het gezondheidsbeleid van de gemeente:
Gemeenten moeten elke vier jaar het eigen gezondheidsbeleid en een preventienota opstellen. De GLI kan hiervoor worden ingezet. GLI’s zijn regionaal, in de wijk, georganiseerd, met inzet van buurtsportcoaches. Het aanbod van erkende GLI’s verschilt per gemeente. Vaak bieden gemeenten financiële ondersteuning aan deelnemers met een laag inkomen om deel te nemen aan het lokale beweegaanbod. Op de kaart van Loketgezondleven.nl staan de GLI’s per gemeente vermeld.
De GLI-programma’s lopen nog maar kort. Hierdoor is er nog maar beperkt onderzoek mogelijk. Namens het ministerie van Volksgezondheid monitort RIVM de ontwikkelingen in GLI. Op basis van beperkt onderzoek zijn de voorlopige bevindingen:
In een literatuuronderzoek naar de effectiviteit van leefstijlinterventies door Chivo is ook gekeken naar sociaaleconomische factoren. Uit onderzoek blijkt dat obese mensen meer last hebben van discriminatie en stigmatisering. Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben een kortere levensverwachting en bijna 25 minder gezonde jaren. Vaak hangen de gezondheidsproblemen samen met sociale en financiële problemen. Om te zorgen dat deelnemers de gecombineerde leefstijlinterventie volhouden, moet de aanpak breder zijn dan alleen de gezondheidszorg en is permanente begeleiding nodig, adviseren de onderzoekers.