Preventie is het voorkomen van lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen en het bevorderen van de gezondheid. Elk jaar sterven ongeveer 40.000 mensen aan de gevolgen van roken, overgewicht, overmatig drinken en valincidenten. Het Nationaal Preventie Akkoord (2018), dat dit soort gezondheidsproblemen door preventie moet verminderen en voorkomen, komt onvoldoende van de grond. Onder meer omdat veel gemeenten te weinig doen. In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) uit 2023 is daarom afgesproken dat elke gemeente eind 2024 een breed preventieprogramma moet hebben. Vanuit de SPUK-regeling krijgen gemeenten geld om deze preventieplannen te financieren.
Jaarlijks wordt gemiddeld ruim 7.000 euro per Nederlander uitgegeven aan zorg. Tegelijk gaat gemiddeld slechts een paar tientjes naar preventie. In het Nationaal Preventie Akkoord heeft de Rijksoverheid in 2018 samen met maatschappelijke organisaties doelen gesteld om mensen met een ongezonde leefstijl te helpen en Nederlanders gezonder te maken. Dit streven is vastgelegd in vijf doelen:
Preventie kan zijn gericht op de doelgroep, de fase van de ziekte, op het doel van de preventie en op de pijlers van de integrale aanpak. 1. Preventie naar doelgroep De preventie is vaak gericht op een specifieke groep. Bijvoorbeeld ouderen, jongeren of zwangere vrouwen, maar ook bijvoorbeeld rokers of mensen met overgewicht. De preventie is trechtervormig opgebouwd:
De doelen van het Nationaal Preventieakkoord worden onvoldoende gehaald, blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage. Deels door de omstandigheden. De coronapandemie maakte het lastiger maakte om activiteiten voor een gezonde leefstijl uit te voeren. Uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen komt naar voren dat de helft van de jongeren met mentale klachten kampt. Maar er zijn ook andere oorzaken:
Het preventiebeleid van veel gemeenten komt nog onvoldoende van de grond. Het GALA-akkoord en de SPUK-regeling moeten hier verandering in brengen:
Preventie is, zoals het woord al aangeeft, gericht op het voorkomen of verminderen van gezondheidsproblemen. Vanuit de zorg en het sociale domein gebeurt het meestal met ondersteuning van kwetsbare groepen en mensen met een ongezonde leefstijl.
Gemeenten vervullen een belangrijke, coördinerende rol. Succesvolle praktijkvoorbeelden, tools en middelen helpen bij het opzetten van een gemeentelijke preventieaanpak:
Gezondheid is gerelateerd aan de fysieke en sociale omgeving. De leefomgeving bepaalt hoe makkelijk of moeilijk het is om gezonde keuzes te maken.
Vaak zijn gezondheidsproblemen leefstijl gerelateerd: