De pilot ‘Sociale Benadering Dementie (SBD) is een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch, ouderenorganisatie Van Neynsel, Tao Of Care en VGZ Zorgkantoor. Een sociale benadering helpt de behoeften van mensen met dementie beter te begrijpen. Hierbij werken de huisarts, thuiszorg, casemanager dementie en welzijnsmedewerker nauw samen. Met de naaste omgeving gaat het SBD-team op zoek naar ondersteuning bij persoonsgerichte levenskwaliteit. De gevolgen van vergeetachtigheid op het dagelijks leven staan daarin centraal (en niet de ziekte zelf). Het team helpt mensen met dementie het zelfvertrouwen te herstellen en weer regie over het leven te krijgen. ‘De Sociale Benadering zet een creatief proces in beweging dat cliënten een hogere kwaliteit van leven biedt’, zegt Marcel van Woensel, bestuurder van Van Neynsel.
Een belangrijk uitgangspunt van deze aanpak is dat het welzijn van de mensen met dementie en hun naasten verbetert. Zo kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen en worden naasten minder belast. Naast de huisvesting neemt ook de hoge zorgdruk af, waardoor ondersteuning voor iedereen toegankelijk blijft. Ook in de toekomst.
Tijdens een tussenevaluatie halverwege de pilot van 4 jaar zijn alle betrokkenen enthousiast over de resultaten. De 43 deelnemers én hun naasten ervaarden een beduidend hogere kwaliteit van leven.
Deze aanpak heeft ook een positief effect op maatschappelijke problemen als de hoge zorgdruk en woningnood: