Coöperatie VGZ in item EenVandaag over oplossingen voor arbeidsmarktkrapte in de zorg

06-03-2024
De zorg vernieuwen is nu belangrijker dan ooit. Want zonder verandering blijft de vraag naar zorg toenemen, terwijl er steeds minder professionals zijn om de zorg te leveren. Momenteel is er al een tekort aan 40.000 zorgprofessionals en als we zo doorgaan hebben we in 2033 nog eens 200.000 extra professionals nodig om patiënten van zorg te voorzien. Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde in de uitzending van 5 maart aandacht aan het toenemende personeelstekort en sprak hierover met Charlotte Oldenburg, strategisch manager regio bij VGZ.

Charlotte Oldenburg ziet het over de hele linie: in de ouderenzorg, bij de huisartsen en in het ziekenhuis. "De situatie is echt nijpend. We zien nu al dat vleugels van verpleeghuizen leeg staan, omdat er simpelweg geen personeel is. We horen wekelijks dat mensen uit de zorg de roosters niet meer rond krijgen."

Schaars zorgpersoneel vrijspelen

In de reportage legt Charlotte uit hoe VGZ in haar kernregio's samen met zorgaanbieders, gemeenten, welzijnsorganisaties, burgers en andere belangrijke partijen inzet op slimme oplossingen die schaars zorgpersoneel vrijspelen. Want voldoende extra zorgpersoneel is er gewoonweg niet. Daarom zet VGZ in op initiatieven die de zorg slimmer organiseren en patiënten meer eigen regie geven. En de slimme initiatieven verspreidt VGZ door het hele land, zodat mensen in heel Nederland daar gebruik van kunnen maken.

Een voorbeeld waardoor de zorg slimmer wordt georganiseerd is thuismonitoring. Ziekenhuizen zetten hier steeds meer op in. Zo worden patiënten met COPD of met hartklachten thuis in de gaten gehouden door de inzet van speciale apps. "Voorheen ging deze patiënten vaak drie keer per jaar naar het ziekenhuis op herhaalconsult, ook als er niets aan de hand was", zegt Oldenburg. "Nu worden ze via een app in de gaten gehouden. Dat geeft minder druk op het personeel."

De huidige uitdagingen in de zorgsector zijn niet alleen van personeels-gerelateerd, hetis ook een bredere maatschappelijke kwestie. Dankzij samenwerkingen met diverse partijen, waaronder welzijnsorganisaties, ziet VGZ ook andere nieuwe oplossingen ontstaan die helpen bij het vrijmaken van schaars personeel. Charlotte: “We zien dat als je met oudere mensen praat dat een van hun grootste zorgen eenzaamheid is.”

Alleen al in Limburg zien we meer dan 500 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen meer naar elkaar omkijken. Dat mensen een kop koffie bij elkaar gaan drinken, een keertje koken, een lift naar het ziekenhuis geven. Door die eenzaamheid te verminderen, daalt de druk op de mantelzorger en gaan mensen ook minder naar de huisarts."

Bekijk hier het item van EenVandaag:
 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam