Om te zorgen dat patiënten zinnige zorg krijgen, werken we in leertuinen samen met artsen. Een leertuin is een praktijksituatie waarin zorgprofessionals een werkwijze ontwikkelen die beter is voor patiënten en die de zorg betaalbaar houden. De eerste resultaten zijn zeer positief. Zelfs enkele ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Duitsland zijn geïnteresseerd. De komende maanden gaan we met hen in gesprek.
We zorgen op deze manier voor betere zorg tegen lagere kosten. Het is hierbij van belang dat artsen én patiënten samen de kwaliteit bepalen. Samen met zorgaanbieders, klanten en gemeenten willen we de prikkels wegnemen die innovatie in de weg staan. Dit gebeurt door met een meerjarencontract (financiële) ruimte te creëren om zorgaanbieders te kunnen laten innoveren. Dit is beter voor de patiënt, beter voor het ziekenhuis en beter voor onze klanten.
Zo is recent in onze leertuin van Radboud UMC ontdekt dat een bepaald kankermedicijn (Pazopanib) beter werkt als het met het ontbijt wordt ingenomen en niet op de nuchtere maag zoals is voorgeschreven. De patiënten hoeven hierdoor minder medicijnen in te nemen en hebben minder last van diarree en misselijkheid. Dit voorbeeld bespreken we met andere ziekenhuizen waar dit medicijn regelmatig wordt gebruikt, zodat zij hiervan kunnen leren. Op deze manier leren we continu van elkaar en zorgen we samen voor betere zorg, tegen lagere kosten.