Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Over Coöperatie VGZ
Dit zijn wij
Organisatie en Bestuur
Organisatie en Bestuur
Ik wil meer weten over
Overzicht
Corporate Governance
Gezondste organisatie van Nederland
Juridische structuur
Executive Committee
Raad van Commissarissen
Ledenraad
Over ons
Over ons
Informatie over
Over Coöperatie VGZ
Onze merken
Samen Voorop
Geen winstoogmerk
Feiten en Cijfers
Feiten en Cijfers
Onze feiten en cijfers
Overzicht
Jaarverslag 2023
Zorginkoop
Dossiers
Samen voorop
Zo werken we samen met zorgaanbieders aan vernieuwende zorg
Bekijk de voorbeelden
Zorg
Toekomstbestendige zorg
Thema's
Thema's
Innovatie en procesverbetering
Digitalisering
Innovatie in de zorg
Passende zorg
Onze visie op ouderenzorg
Middelen en Duurzaamheid
Duurzaamheid
Personeeltekort
Het Netwerk Zinnige Zorg
VGZ Zorgkantoor
Werken aan toekomstbestendige zorg
Bekijk hoe wij dit doen
Gezondheid
Gezonder Nederland
Bekijk onze thema's
Bekijk onze thema's
Meer informatie over
Zelfmanagement
Preventie
Leefstijl - GLI
Gezondere leden
Eigen regie
Meer weten over hoe wij bijdragen aan toekomstbestendige zorg?
Bekijk het hier
Nieuws en Media
Blijf op de hoogte
Nieuws en Media
Nieuws en Media
Meer informatie over
Mediatheek
Onze woordvoerders
Podcast: Nieuwe blik op zorg
Evenementen
Onze video's
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk hier onze nieuwsberichten
Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Cooperatie VGZ
Nieuws en media
Nieuwsoverzicht
Nieuw meerjarencontract Buurtzorg en Coöperatie VGZ
Nieuw meerjarencontract Buurtzorg en Coöperatie VGZ
Samenwerking aan toekomstbestendige wijkverpleging bekrachtigd
23-05-2023
Op basis van de positieve ervaringen van de afgelopen jaren sluiten thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ opnieuw een meerjarencontract, nu voor de periode van 2023 tot 2026. De alliantiepartners van het Netwerk Zinnige Zorg werken al sinds 2020 samen aan toekomstbestendige wijkverpleging. Met de nieuwe meerjarenafspraak zetten zij hun ambitie voort om de wijkverpleging duurzaam door te ontwikkelen. Centraal in de samenwerking staan initiatieven waarbij cliënten worden ondersteund bij het zo zelfredzaam mogelijk blijven in de eigen thuisomgeving. "Als je kijkt naar de komende tien jaar, moeten we sommige dingen echt anders gaan doen. En dat moeten we vooral gezamenlijk doen”, aldus Jos de Blok bestuurder van Buurtzorg Nederland.
Zelfredzaamheid & preventie blijven centraal thema
Buurtzorg en VGZ zetten in hun samenwerking volop in op
initiatieven die slim omgaan met de beschikbare capaciteit van het zorgpersoneel
[video] en zorgpersoneel ontlasten. Dit is een grote uitdaging die speelt binnen de gehele zorgsector. Wijkverpleegkundigen van Buurtzorg werken vanuit het principe: “Hoe maak ik mijzelf overbodig?” Vanuit een focus op preventie en zelfredzaamheid van de cliënt en het netwerk is de verwachting dat de inzet van professionele uren verder kan worden teruggebracht. Corinne Tutein Nolthenius, Strategisch Alliantiemanager VGZ: “We kijken daarbij naar passende inzet van hulpmiddelen, sociale innovatie en zorgtechnologie. Een mooi voorbeeld hiervan in onze samenwerking is
de palliatieve kit
, die zorgt voor rust in allerlaatste fase van het leven van de cliënt, en tegelijkertijd wijkverpleegkundigen veel tijd en ergernis bespaart.”
Inzet van (zorg)technologie
Een ander belangrijk thema binnen de samenwerking is de inzet van (zorg)technologie. Zo onderzoeken Buurtzorg en VGZ welke technologieën van meerwaarde zijn in de thuissituatie van cliënten en hoe technologie slim geïntegreerd kan worden in het primaire proces. Een specifiek voorbeeld hiervan is
Spraakgestuurd Rapporteren
, een initiatief dat is uitgerold in samenwerking met softwareleveranciers Attendi en Ecare. Wijkverpleegkundigen hoeven na hun werkdag geen schriftelijke rapportages te verwerken. In plaats daarvan kunnen ze hun rapportages thuis bij de cliënt via een mobile device inspreken in het zorgdossier. De kwaliteit van de rapportages verbetert en de cliënt kan meeluisteren terwijl de rapportage wordt ingesproken. Het levert iedere wijkverpleegkundige ook nog een tijdswinst van 4 minuten op per rapportage per cliënt. Op deze manier kan de administratieve last jaarlijks bij zo’n 68.000 cliënten van Buurtzorg worden verlaagd.
Zorgzame buurten en wijken
Met het nieuwe meerjarencontract zetten Buurtzorg en VGZ in op het concept zorgzame buurten en wijken. Wijkverpleegkundigen staan dichtbij mensen in de wijk, komen achter de voordeur bij de mensen om wie het gaat en staan in contact met de naasten van cliënten. De visie van Buurtzorg en VGZ is dat het versterken van netwerken en steunsystemen een belangrijke factor is in het verminderen van de afhankelijkheid van professionele zorginzet. De alliantiepartners bekijken hoe ze deze beweging kunnen faciliteren en versterken, zodat er meer veerkracht in buurten ontstaat en er meer kan worden opgelost door informele zorg.
Netwerk Zinnige Zorg
Buurtzorg en Coöperatie VGZ maken deel uit van het
Netwerk Zinnige Zorg
. Dit innovatieve netwerk, een samenwerkingsverband tussen 12 ziekenhuizen, 4 ggz-instellingen, 3 V&V-instellingen en Coöperatie VGZ, werkt samen aan het realiseren van toekomstbestendige zinnige zorg. De innovatieve partners die deel uitmaken van het netwerk gebruiken elkaars kennis en ervaring om slimme, nieuwe (digitale) zorg te ontwikkelen voor cliënten. Zij delen hun resultaten, nemen goede initiatieven van elkaar over en leren van en met elkaar.
Deel dit artikel:
Celine
van de Haterd
Woordvoerder
Stuur een e-mail
Neem telefonisch contact op
https://www.linkedin.com/in/celinevandehaterd/