Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Over Coöperatie VGZ
Dit zijn wij
Organisatie en Bestuur
Organisatie en Bestuur
Ik wil meer weten over
Overzicht
Corporate Governance
Gezondste organisatie van Nederland
Juridische structuur
Executive Committee
Raad van Commissarissen
Ledenraad
Over ons
Over ons
Informatie over
Over Coöperatie VGZ
Onze merken
Samen Voorop
Geen winstoogmerk
Feiten en Cijfers
Feiten en Cijfers
Onze feiten en cijfers
Overzicht
Jaarverslag 2023
Zorginkoop
Dossiers
Samen voorop
Zo werken we samen met zorgaanbieders aan vernieuwende zorg
Bekijk de voorbeelden
Zorg
Toekomstbestendige zorg
Thema's
Thema's
Innovatie en procesverbetering
Digitalisering
Innovatie in de zorg
Passende zorg
Onze visie op ouderenzorg
Middelen en Duurzaamheid
Duurzaamheid
Personeeltekort
Het Netwerk Zinnige Zorg
VGZ Zorgkantoor
Werken aan toekomstbestendige zorg
Bekijk hoe wij dit doen
Gezondheid
Gezonder Nederland
Bekijk onze thema's
Bekijk onze thema's
Meer informatie over
Zelfmanagement
Preventie
Leefstijl - GLI
Gezondere leden
Eigen regie
Meer weten over hoe wij bijdragen aan toekomstbestendige zorg?
Bekijk het hier
Nieuws en Media
Blijf op de hoogte
Nieuws en Media
Nieuws en Media
Meer informatie over
Mediatheek
Onze woordvoerders
Podcast: Nieuwe blik op zorg
Evenementen
Onze video's
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk hier onze nieuwsberichten
Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Cooperatie VGZ
Nieuws en media
Nieuwsoverzicht
Spectaculaire resultaten proef met voeding als medicijn tegen diabetes type2
Spectaculaire resultaten proef met voeding als medicijn tegen diabetes type2
11-03-2016
Meer dan twee derde van de 55 patiënten met diabetes type 2 die deelnemen aan een proef van zorgverzekeraar VGZ, Voeding Leeft en zorggroep Synchroon, hoeven geen of veel minder diabetesmedicatie te gebruiken. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van de proef ‘Keer Diabetes Om’ in Uden waarbij voeding als medicijn wordt gebruikt. In veel gevallen blijkt diabetes om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen gezondheid.
V
GZ zal bij een positief eindresultaat het Groepsprogramma per 1 januari 2017 op landelijke schaal inkopen en opnemen in het basispakket. De proef loopt nog enkele maanden door. Deze week is er weer een nieuwe lichting begonnen aan het Groepsprogramma onder begeleiding van een lifestylecoach, diëtist, kok en praktijkondersteuner van de huisarts.
De proef past in de beweging die VGZ maakt naar zinnige zorg. Artsen geven daarbij aan wat de beste zorg is en VGZ ondersteunt dat ten behoeve van de patiënt.
Ab Klink, bestuurder van Coöperatie VGZ: "Vaak gebruiken mensen onbewust te veel medicijnen. Ik vind de eerste uitkomsten van dit groepsprogramma echt spectaculair: meer dan twee derde van de deelnemers kan met minder en in sommige gevallen zelfs zonder medicatie toe. Dat is in de eerste plaats natuurlijk goed nieuws voor de patiënt zelf, maar natuurlijk ook voor de premiebetaler: het verbetert de kwaliteit van leven, het verbetert de kwaliteit van de zorg en het verlaagt de zorgkosten. Kortom het zorgt voor zinnige zorg.”
“Wij zijn uiteraard erg blij met deze eerste resultaten van Keer Diabetes Om”, aldus Martijn van Beek directeur en oprichter van stichting Voeding Leeft. “Met omkeren bedoelen we het omkeren van het ziekteproces. Oftewel het omkeren van de ‘medicatiespiraal’ en het progressieve karakter van de ziekte. Met als uiteindelijk doel dat diabetespatiënten geen of veel minder medicatie hoeven te gebruiken. Twee jaar geleden zijn we een eerste minipilot gestart. Van de negen deelnemers zijn nu nog steeds zes deelnemers omgekeerd en praktisch medicatievrij. Het blijkt dus ook voor de langere termijn te werken.”
Deze aanpak laat ook zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad zegt hierover: "Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is."
Trend: jaarlijkse kosten € 20 miljard in 2025
Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Medicatie bestrijdt slechts enkele symptomen van diabetes, maar geneest de patiënt niet. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. De kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij de huidige trend op naar 20 miljard euro jaarlijks in 2025.
Deel dit artikel:
Contact met woordvoering
Coöperatie VGZ
pers@vgz.nl
088-1313 131
Amsterdam UMC ontvangt cheque Zinnige Zorg Award 2021 voor ikHerstel app
Reputatie van VGZ verbeterd door onderscheidende purpose
Gezamenlijke inzet op zinnige zorg urgenter dan ooit
Thebe nieuwe alliantiepartner van Netwerk Zinnige Zorg