Volgens Niels Hagenaars willen veel organisaties wel verduurzamen, maar gaat het allemaal niet zo snel. Vaak liggen praktische problemen hier aan ten grondslag. Zo is er eigenlijk altijd wel een urgenter probleem dan duurzaamheid dat de aandacht vraagt. Of komt ‘doorpakken’ in gedrang omdat verduurzamen vraagt om samenwerking en over de schotten heen kijken. Meerdere deelnemers gaven voorbeelden van wetten en regels die een snelle verandering in de weg staan.
Naast hindernissen door wetten en regels, geeft ook ons zorgsysteem verkeerde prikkels aan zorgaanbieders die willen vernieuwen en verduurzamen. Ze krijgen immers betaald per geleverde dienst of product, en niet om iets niet of duurzamer te doen. Interessante vragen kwamen aan de orde tijdens het debat over hoe we mensen, patiënten maar ook zorgverleners, kunnen belonen als ze het goede doen. Hoe kunnen zorgverzekeraars passende prikkels geven? Ook in het kader van het betaalbaar houden van zorg. Wat is een goed contractmodel met aandacht voor duurzaamheid? En hoe kunnen we mensen helpen bij het kiezen van passende zorg of ondersteuning? < /p>
Naast zorgaanbieders en zorgverzekeraars is er ook een rol voor patiënten en burgers. ‘Want niet alles wat kan, moeten we ook doen.’, zei Bertine Lahuis. Hoe gaan we met zijn allen consuminderen van zorg? Volgens de Frido Kraanen ligt het ook aan hoe we dingen framen. Als we de eigen regie en vrijheid meer benadrukken in plaats van dat iemand het zelf maar moet regelen, dan hebben we al veel gewonnen. Gelukkig wordt de gemiddelde Nederlander zich steeds bewuster van dat we duurzamer moeten leven. Maar alleen met intrinsieke motivatie komen we er niet. We moeten samenwerking en ontwikkeling afdwingen. Een suggestie is om goede keuzes meer inzichtelijk te maken. Zodat de ‘echte’ prijs duidelijker wordt.
De online stream van het debat is terug te kijken.