De samenwerking draait om twee belangrijke pijlers. Ten eerste richten VGZ en Buurtdokters zich met de samenwerking op de digitale voordeur oplossing, die helpend kan zijn voor bestaande huisartsenpraktijken in de kernregio's van VGZ. Dit is een oplossing die zich richt op triage en zorglogistiek, waarmee een praktijk optimaal wordt ondersteund. Met de tijd die hiermee vrij wordt gespeeld, kan een huisarts meer tijd investeren in patiënten die dat nodig hebben, ruimte creëren voor nieuwe patiënten die nu nog op een wachtlijst staan of taakherschikking mogelijk maken. Een onderdeel van de oplossing is een inschrijfmodule, die helpt om gegevens van nieuwe patiënten snel in het informatiesysteem te zetten. Daarnaast is er een triage-tool om patiënten snel op de juiste manier bij de juiste deur te laten aankloppen. Buurtdokters zet hierbij niet alleen in op implementatie van de tooling maar, minstens zo belangrijk, op het anders werken. Zodat het er niet in nieuw proces of tool bij komst maar er ook daadwerkelijk iets veranderd in de praktijk. Buurtdokters zet hierbij niet alleen in op implementatie van de tooling maar, minstens zo belangrijk, op een andere manier van werken. Zodat het er niet een nieuw proces of tool bij komt, maar er ook daadwerkelijk iets veranderd in de praktijk.
Ten tweede wordt er de aankomend drie jaar ingezet op het starten van nieuwe praktijken (ook wel nulpraktijken genoemd). “We hebben ons niet vastgelegd op een exact aantal nieuwe praktijken, ik denk zo tussen de vijf en tien in het eerste jaar en hopelijk meer”, zegt Corinne Tutein Nolthenius, directeur zorginkoop en transformatie bij VGZ. “Die zullen vooral komen in gebieden waar wij de grootste zorgverzekeraar zijn en een tekort is aan huisartsen.”
Het opzetten van een nieuwe praktijk is een grote en spannende stap voor toekomstige praktijkhouders. Met de ruime ervaring van Buurtdokters bij het opzetten van nieuwe praktijken en de ondersteuning die zij kunnen bieden op het vlak van bedrijfsvoering, gaat VGZ samen met regionale huisartsenorganisaties bekijken hoe praktijken op kunnen worden gezet. Dit alles met als doel dat startende huisartsen makkelijker succesvol een eigen praktijk kunnen beginnen.
De samenwerking wordt gekenmerkt door samen leren en doen. Een samenwerking waar ruimte is voor aanpassingen op basis van ervaringen van Buurtdokters, zorgverzekeraars, huisartsen en patiënten. Bovendien zetten VGZ en Buurtdokters deze gezamenlijk stappen met de regionale huisartsenorganisaties om van elkaar te leren en elkaar te versterken, zowel nu als bij het voorkomen van toekomstige uitdagingen.
We willen allemaal een huisartsenpraktijk dichtbij, die makkelijk bereikbaar is en huisartsen die hun medewerkers die patiënten kennen. Daarnaast willen we dat het voor huisartsen aantrekkelijk is om zich vast aan een praktijk of patiëntpopulatie te binden. Middels de samenwerking met Buurtdokters wil VGZ hieraan bijdragen.