VGZ en Buurtdokters werken met 3-jarig contract aan toekomstbestendige huisartsenzorg

03-02-2025
In Nederland komt er steeds meer druk op de huisartsenzorg. VGZ werkt iedere dag weer aan het toegankelijk houden van de huisartsenzorg. Zodat verzekerden de zorg kunnen krijgen, die ze nodig hebben. Daarom is VGZ op zoek naar toekomstgerichte oplossingen en gaat de verzekeraar diverse samenwerkingen aan met zorgpartners . Recent hebben VGZ en Buurtdokters de handen ineengeslagen middels een 3-jarige samenwerking. Deze samenwerking richt zich de komende jaren enerzijds op het opdoen van ervaring met de digitale voordeur oplossing die Buurtdokters reeds inzet voor eigen praktijken. Anderzijds op het opzetten van nieuwe praktijken in kernregio's van VGZ waar veel mensen op een wachtlijst staan voor huisartsenzorg. Dit is belangrijk om te toenemende zorgvraag en het groeiend tekort aan vaste huisartsen op te kunnen vangen.

Digitale voordeur oplossing

De samenwerking draait om twee belangrijke pijlers. Ten eerste richten VGZ en Buurtdokters zich met de samenwerking op de digitale voordeur oplossing, die helpend kan zijn voor bestaande huisartsenpraktijken in de kernregio's van VGZ. Dit is een oplossing die zich richt op triage en zorglogistiek, waarmee een praktijk optimaal wordt ondersteund. Met de tijd die hiermee vrij wordt gespeeld, kan een huisarts meer tijd investeren in patiënten die dat nodig hebben, ruimte creëren voor nieuwe patiënten die nu nog op een wachtlijst staan of taakherschikking mogelijk maken. Een onderdeel van de oplossing is een inschrijfmodule, die helpt om gegevens van nieuwe patiënten snel in het informatiesysteem te zetten. Daarnaast is er een triage-tool om patiënten snel op de juiste manier bij de juiste deur te laten aankloppen. Buurtdokters zet hierbij niet alleen in op implementatie van de tooling maar,  minstens zo belangrijk, op het anders werken. Zodat het er niet in nieuw proces of tool bij komst maar er ook daadwerkelijk iets veranderd in de praktijk. Buurtdokters zet hierbij niet alleen in op implementatie van de tooling maar, minstens zo belangrijk, op een andere manier van werken. Zodat het er niet een nieuw proces of tool bij komt, maar er ook daadwerkelijk iets veranderd in de praktijk.

Starten nieuwe praktijken

Ten tweede wordt er de aankomend drie jaar ingezet op het starten van nieuwe praktijken (ook wel nulpraktijken genoemd). “We hebben ons niet vastgelegd op een exact aantal nieuwe praktijken, ik denk zo tussen de vijf en tien in het eerste jaar en hopelijk meer”, zegt Corinne Tutein Nolthenius, directeur zorginkoop en transformatie bij VGZ. “Die zullen vooral komen in gebieden waar wij de grootste zorgverzekeraar zijn en een tekort is aan huisartsen.” 

Het opzetten van een nieuwe praktijk is een grote en spannende stap voor toekomstige praktijkhouders. Met de ruime ervaring van Buurtdokters bij het opzetten van nieuwe praktijken en de ondersteuning die zij kunnen bieden op het vlak van bedrijfsvoering, gaat VGZ samen met regionale huisartsenorganisaties bekijken hoe praktijken op kunnen worden gezet. Dit alles met als doel dat startende huisartsen makkelijker succesvol een eigen praktijk kunnen beginnen.

Gezamenlijke aanpak en impact

De samenwerking wordt gekenmerkt door samen leren en doen. Een samenwerking waar ruimte is voor aanpassingen op basis van ervaringen van Buurtdokters, zorgverzekeraars, huisartsen en patiënten. Bovendien zetten VGZ en Buurtdokters deze gezamenlijk stappen met de regionale huisartsenorganisaties om van elkaar te leren en elkaar te versterken, zowel nu als bij het voorkomen van toekomstige uitdagingen.

“Bij ons staat centraal dat we van elkaar leren”, zegt Sophie Brühl, huisarts en oprichter van Buurtdokters. “We delen best practices om die, passend bij de dokter en de populatie, van elkaar over te nemen.”

Voordelen voor huisartsen en patiënten

We willen allemaal een huisartsenpraktijk dichtbij, die makkelijk bereikbaar is en huisartsen die hun medewerkers die patiënten kennen. Daarnaast willen we dat het voor huisartsen aantrekkelijk is om zich vast aan een praktijk of patiëntpopulatie te binden. Middels de samenwerking met Buurtdokters wil VGZ hieraan bijdragen.

 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam