Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Over Coöperatie VGZ
Dit zijn wij
Organisatie en Bestuur
Organisatie en Bestuur
Ik wil meer weten over
Overzicht
Corporate Governance
Gezondste organisatie van Nederland
Juridische structuur
Executive Committee
Raad van Commissarissen
Ledenraad
Over ons
Over ons
Informatie over
Over Coöperatie VGZ
Onze merken
Samen Voorop
Geen winstoogmerk
Feiten en Cijfers
Feiten en Cijfers
Onze feiten en cijfers
Overzicht
Jaarverslag 2023
Zorginkoop
Dossiers
Samen voorop
Zo werken we samen met zorgaanbieders aan vernieuwende zorg
Bekijk de voorbeelden
Zorg
Toekomstbestendige zorg
Thema's
Thema's
Innovatie en procesverbetering
Digitalisering
Innovatie in de zorg
Passende zorg
Onze visie op ouderenzorg
Middelen en Duurzaamheid
Duurzaamheid
Personeeltekort
Het Netwerk Zinnige Zorg
VGZ Zorgkantoor
Werken aan toekomstbestendige zorg
Bekijk hoe wij dit doen
Gezondheid
Gezonder Nederland
Bekijk onze thema's
Bekijk onze thema's
Meer informatie over
Zelfmanagement
Preventie
Leefstijl - GLI
Gezondere leden
Eigen regie
Meer weten over hoe wij bijdragen aan toekomstbestendige zorg?
Bekijk het hier
Nieuws en Media
Blijf op de hoogte
Nieuws en Media
Nieuws en Media
Meer informatie over
Mediatheek
Onze woordvoerders
Podcast: Nieuwe blik op zorg
Evenementen
Onze video's
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk hier onze nieuwsberichten
Zorgaanbieders
Werken bij VGZ
VGZ Zorgverzekering
Cooperatie VGZ
Nieuws en media
Nieuwsoverzicht
VGZ kiest na overleg met diabetespatiënt voor biosimilar
VGZ kiest na overleg met diabetespatiënt voor biosimilar
Insuline wordt niet ten laste van het Eigen Risico gebracht
09-08-2016
Nieuwe gebruikers van insuline (met werkzame stof insuline glargine) die verzekerd zijn bij Coöperatie VGZ krijgen vanaf 1 september Abasaglar, een biosimilar, als voorkeursgeneesmiddel. Het medicijn is door de zorgverzekeraar aangewezen nadat hierover overleg is geweest met behandelaars en patiëntenvertegenwoordigers. De kosten voor de biosimilar worden bij verzekerden van VGZ niet ten laste van het Eigen Risico gebracht.
Voorkeursgeneesmiddel Abasaglar
In Nederland gaat nu voor 55 miljoen euro om in Lantus®, een medicijn dat nu veelal gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes. Met de opname van Abasaglar in het voorkeursbeleid kan VGZ vele miljoenen euro’s besparen op de zorgkosten. Bovendien is Abasaglar als voorkeursgeneesmiddel goed nieuws voor verzekerden. Alleen bij VGZ zijn voorkeursgeneesmiddelen namelijk vrijgesteld van het eigen risico. Een diabetespatiënt kan hierdoor meer dan 100 euro per kwartaal aan eigen risico besparen. Veel diabetespatiënten krijgen eveneens zorg van een huisarts of in de eerstelijns ketenzorg. Ook hier wordt het eigen risico niet mee belast.
Wat is een biosimilar?
Abasaglar is een zogenoemde biosimilar, een biologisch geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel. Een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma heeft aangetoond dat Abasaglar en Lantus even effectief en veilig zijn voor mensen met diabetes type 1 en 2. De NDF heeft samen met de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zorgverzekeraar VGZ gekeken naar de inzet van Abasaglar als voorkeursgeneesmiddel.
Zorg op hoog niveau
Samen met zorgaanbieders werkt VGZ aan zinnige zorg. Dat is betaalbare zorg die de patiënt centraal zet en verspilling en overdaad vermijdt. Inge de Weerdt, directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), is blij met de wijze waarop de verschillende partijen overleg voerden. “We zijn met elkaar de dialoog aangegaan om ervoor te zorgen dat de Nederlandse diabeteszorg en –preventie op hoog niveau blijft. Door het gezamenlijk optrekken in dit traject dienen we de patiënt het beste”, aldus de directeur van de koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt.
Kijken naar individu
Patiënten die momenteel Lantus gebruiken, mogen dit tegen volledige vergoeding blijven doen. Onder vermelding van medische noodzaak kan de arts Lantus ook nog steeds voorschrijven aan nieuwe gebruikers. Deze uitzondering bestaat bijvoorbeeld voor kinderen en voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. DVN-voorzitter Margreeth Smilde vindt het goed dat er ruimte blijft om te kijken naar individuele situaties. “Uit ons overleg is een goed beleid voortgekomen. Voorschrijvers krijgen - als hen dat verstandig lijkt - in specifieke situaties de ruimte van het voorkeursbeleid af te wijken. VGZ zorgt daardoor dat maatwerk mogelijk blijft.”
In eerste instantie geldt het voorkeursbeleid van VGZ alleen voor nieuwe gebruikers van insuline. In overleg met de patiënt die op Lantus is ingesteld, kan een arts ook deze persoon omzetten naar Abasaglar. VGZ bezint zich samen met zorgverleners op onderzoek om na te gaan hoe patiënten die nu Lantus gebruiken in de toekomst zorgvuldig omgezet kunnen worden op Abasaglar.
Deel dit artikel:
Word jij lid van de Ledenraad van Cooperatie VGZ
Art Beuting benoemd tot Chief Member Officer van Zorgverzekeraar VGZ
Catharina Ziekenhuis en VGZ bekrachtigen samenwerking met nieuw 4-jarig contract
Zorgcontractering 2024 voor groot deel rond