Vergroten bewustwording huisartsen Jaarlijks wordt er voor ruim 30 miljoen euro aan diagnostiek aangevraagd voor deze acht laboratoriumtesten. Niet alleen zijn de prijzen van de testen toegevoegd in het aanvraagsysteem van de huisartsen. Ook worden in de regio Westelijke Mijnstreek nascholing en diagnostische toetsoverleggen georganiseerd, waarin huisartsen onderling hun aanvraaggedrag bespreken en vergelijken. Deze interventies vergroten de bewustwording bij huisartsen voor het gerichter aanvragen, waardoor het aantal onnodige aanvragen afneemt. Uit het onderzoek in de Westelijke Mijnstreek blijkt dat dit leidt tot 6,1% minder diagnostiekaanvragen.
Voordelen voor patiënt, huisarts en laboratorium
Minder aanvragen is geen doel op zich, maar juist dat het gaat om zinnige diagnostiek. Uit het onderzoek blijkt dat het ten eerste voordelen biedt voor de patiënt. Het betekent minder onnodige diagnostiek, minder kosten van het eigen risico en soms minder bloedafnames. Ook voor de professionals biedt het voordelen: de huisarts heeft meer kennis over aan te vragen diagnostiek en het laboratorium heeft meer tijd en ruimte voor zinnige diagnostiek. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kwaliteit van de aangevraagde diagnostiek hoger is. Ook leidt het tot minder zorgkosten; op jaarbasis kan hierdoor ruim 2 miljoen euro aan diagnostiekkosten worden bespaard.
Paul Bergmans, huisarts bij MCC Omnes en ambassadeur van de Good Practice: “Huisartsen zijn prijsbewust, maar moeten wel direct over de juiste informatie kunnen beschikken. Dit is een kleine wijziging met direct effect op onnodige laboratoriumdiagnostiek. Ook weten aanvragers nu hoe hun aanvraaggedrag zich verhoudt tot dat van collega's.”