Presentatoren Cedric Muchall en Jaap de Bruijn gaan elke aflevering in gesprek met twee personen uit de wereld van zorg en gezondheid; op zoek naar gedeelde drijfveren, inspirerende voorbeelden, geleerde lessen, maar ook onderlinge spanningen. Jaap stelt vragen, Cedric heeft de vrije hand om commentaar te geven en in te breken. Zo ontstaan scherpe gesprekken en mooie verhalen. Om van te leren en te inspireren voor een gezonder Nederland én de zorg van de toekomst.
Abonneer je op ‘Nieuwe blik op zorg’ via je favoriete podcast app: Spotify, Apple Podcasts of Podimo.
Zorgorganisaties kampen met een groot tekort aan personeel. Ook in de thuiszorg en wijkverpleging. Sensire, een grote zorgorganisatie in het oosten van het land, koos voor een passende zorg- oplossing, waarbij niet het ziektebeeld, maar het geluk van de cliënt centraal staat. Sensire noemt deze ‘wijkverpleegkundig meesterschap’. Kort samengevat: écht inleven in de cliënt, de zorg daaromheen organiseren en veel verantwoordelijkheid bij de wijkverpleegkundige. Een aanpak die werkt en zorgt voor meer levensgeluk bij de cliënten, voldoening bij de wijkverpleegkundige en geen openstaande vacatures meer.
Te gast in deze podcast zijn:
Luister de aflevering via: Spotify | Apple Podcasts | Podimo
Ook eerdere afleveringen beluister je via Spotify, Apple Podcasts of Podimo.
Het Instituut voor Publieke Waarden bedacht de zogenaamde Doorbraakmethode: oplossingen in concrete individuele situaties in plaats van energie steken in systeemverandering.
Spotify | Apple Podcasts | Podimo
Onder de mensen die met pensioen gaan, is een groeiende groep die iets kan en wil betekenen voor anderen. Dát is de sleutel van de zogenoemde ‘voorzorgcirkels’: hulp bieden aan ouderen in de buurt.
Een gezonde leefstijl en duurzame zorg hebben veel raakvlakken. Wat is de relatie tussen leefstijl, voeding en gezondheid? En tussen duurzame zorg en toekomstbestendige zorg? En wat er nodig is om het streven naar een gezonder Nederland te versnellen?
Het ministerie, zorginstellingen, zorgprofessionals en zorgverzekeraars willen de zorg groener maken. Thuiszorgorganisatie Omring bouwt momenteel een groen verpleeghuis op Texel en hoopt dat anderen ook met initiatieven komen om de zorg te verduurzamen.
Ziekenhuizen van het samenwerkingsverband Santeon experimenteren met digitale monitoring op afstand. Verpleegkundigen in een hybride medisch servicecentrum monitoren patiënten met bijvoorbeeld hartklachten of diabetes die ‘gewoon thuis’ zijn.
Steeds meer ziekenhuizen proberen de overgang naar vegetarisch of plantaardig eten te stimuleren. De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder loopt voorop en wordt ook wel het vegetarische ziekenhuis genoemd. Wat is het geheim achter dit succes?
1 op de 5 mensen is niet digitaal vaardig. Expertisecentrum Pharos werkt aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. Zodat iedereen gelijke kansen heeft op een gezond leven. Ook op het gebied van digitale zorg. Net als Digizo.nu. Hoe kunnen Pharos en Digizo.nu samen werken aan het ideaalbeeld dat iedereen die digitale toepassingen wil gebruiken dat ook kan gebruiken?
Thuis. Dat is waar veel mensen het liefst blijven wonen, ook als ze ouder worden. Voor ouderen groeit op een gegeven moment de vraag naar ondersteuning of zorg. Maar wat is de juiste plaats voor hun hulpvraag? Sociaal werkers kunnen niet altijd iets doen en hulp van huisarts of wijkverpleging is ook niet altijd nodig. In Nijmegen bedachten ze de oplossing om het gat tussen ondersteuning en zorg te overbruggen.
Noaber Foundation en Coöperatie VGZ willen vernieuwing van de gezondheidszorg in Nederland een impuls geven via Health Impact Investeren. Noaber deed hiermee afgelopen tien jaar ervaring op. Een team binnen VGZ gaat nu met een budget van 60 miljoen euro op zoek naar veelbelovende initiatieven om in te investeren. Noaber en VGZ willen jonge bedrijven helpen om oplossingen op het gebied van zorg en gezondheid versneld mogelijk te maken.
Beluister deze aflevering direct op:
Is revalidatiezorg voor ouderen nog passend? Zorgverleners zetten zich in om de patiënt zo goed mogelijk te helpen tijdens revalidatie, maar hierbij verliest de patiënt ook eigen regie. Hanneke Hofman denkt dat het anders kan: ze pleit ervoor om revalidatietrajecten te ‘de-professionaliseren’.
Overal in Nederland werken partijen van binnen en buiten de zorg samen aan plannen om de zorg toekomstbestendig te maken (het Integraal Zorgakkoord). Partijen met impactvolle plannen hebben transformatiegeld ontvangen voor de realisatie. Wat gaat al goed, waar zitten bottlenecks en wat moet nog beter?
Kan digitale huisartsenzorg de toegankelijkheid van huisartsenpraktijken vergroten? En tijd vrijspelen voor datgene wat echt belangrijk is: tijd en aandacht voor patiënten die dat nodig hebben. Hoe kunnen we digitalisering zó inzetten dat we de voordelen benutten en de nadelen zoveel mogelijk voorkomen?
Met Olga Commandeur. Zij geeft workshops door het hele land over het belang van bewegen en in de VGZ Soepel en Sterk Coach app. Maandelijks doen ruim 12.000 kijkers actief met haar mee. De gratis app zit vol met oefeningen en is ook erg geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun gezondheid. De reacties zijn hartverwarmend.
Het verkennend gesprek is een intakegesprek vóór een mogelijke GGZ-verwijzing waarin samen met de cliënt wordt onderzocht wat de beste hulpvorm is, gebaseerd op diens behoeften, wensen en mogelijkheden. We bespreken hoe het verkennend gesprek patiënten helpt om eerder de juiste zorg te krijgen. En waarom een verwijzing naar de GGZ niet altijd de eerste stap hoeft te zijn.
Plasmacure ontwikkelde een elektrische pleister, waarmee tweemaal zoveel mensen binnen 12 weken genezen kunnen worden. In de podcast hoor je hoe koud plasma, een koudere en gecontroleerde vorm van het natuurverschijnsel bliksem, kan helpen bij het genezen van wonden. Het gaat ook over de meerwaarde van PLASOMA voor patiënten, zorgmedewerkers, zorginstellingen én zorgverzekeraars.
In de ziekenhuiszorg is het steeds gebruikelijker om patiënten te monitoren terwijl ze thuis zijn. 16 huisartsenpraktijken vroegen zich af of dit ook zou kunnen werken voor hun patiënten. Daarom zijn ze in samenwerking met Coöperatie VGZ begonnen met een thuismeet-pilot. Patiënten meten zélf hun bloeddruk, geven de waarden door via een app en zo worden ze op afstand in de gaten gehouden.
De meest voorkomende kankersoort is huidkanker. In 80% van de gevallen gaat dit over basaalcelcarcinoom (een kwaadaardig plekje de huid) waarbij, indien nodig, een biopt wordt afgenomen voor verder onderzoek. Een pijnlijk en tijdrovend proces waar veel handelingen en uren aan te pas komen. Dat moet anders kunnen toch? Maastricht UMC+ onderzoekt verdachte plekjes met een OCT-scanner.