Eén op de zeven kinderen (4 t/m 17 jaar) in Nederland is te zwaar. En door de coronapandemie is het aantal kinderen met overgewicht alleen maar toegenomen. Dit is problematisch, want overgewicht neemt een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Zorginstellingen, zorggroepen, GGD’en, gemeenten en zorgverzekeraars hebben met de Provincie Limburg dit onthutsende feit aangegrepen om de handen ineen te slaan. Want hoewel er al veel gezondheidsprogramma’s zijn opgetuigd om overgewicht bij kinderen terug te dringen en voorkomen, daalt het cijfer niet. Adviezen over gezond leven alleen maken het helaas niet altijd makkelijker om een gezonde leefstijl te omarmen. Deze uitdaging vraagt om een persoonlijke, doortastende aanpak voor het hele gezin. Het antwoord van alle samenwerkende partijen? Het programma Keigezond Limburg.
Keigezond Limburg borduurt voort op de ervaringen die opgedaan zijn in de proeftuin Blauwe Zorg in Maastricht en is een programma waar huisartsen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen en de GGD naar kunnen doorverwijzen wanneer zij kinderen met (risico op) overgewicht behandelen. Een centrale zorgverlener helpt kinderen en hun gezinsleden op een laagdrempelige manier en dichtbij huis om blijvende leefstijlveranderingen te maken om zo overgewicht te voorkomen of kwijt te raken. Zo nodig kan ook een kinderleefstijlcoach worden ingezet.
Binnen Keigezond Limburg gaan kind en gezin na een uitgebreid kennismakingsgesprek aan de slag met een plan op maat, onder begeleiding van één centrale zorgverlener. Er wordt een uitgebreide anamnese afgenomen waarin medisch en sociaal domein met elkaar verbonden worden. In het plan worden belemmerende factoren die een gezonde leefstijl in de weg staan in kaart gebracht en wordt ook standaard aandacht besteed aan de onderwerpen: voeding, beweging, gedrag, slaap en ontspanning. De centrale zorgverlener begeleidt kinderen en het gezin en stelt activiteiten voor waaraan het kind en het gezin in de nabije omgeving kunnen deelnemen om op een leuke en persoonlijke, en vooral effectieve manier aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan sport- en ontspanningsactiviteiten. Zo wordt het makkelijker om gezonde keuzes te maken en de leefstijl blijvend positief te veranderen.
De samenwerking tussen alle partijen is een prachtig voorbeeld van hoe preventie en zorg hand in hand gaan en provincie, gemeenten, zorgverleners en zorgverzekeraars samen een hardnekkig probleem impactvol te lijf kunnen gaan. Het aanpakken van overgewicht bij kinderen is opgenomen in het Nederlandse Regeerakkoord. Hierbij vormt de Limburgse netwerkaanpak een voorbeeld voor de rest van Nederland.
Wilt u meer weten? Kijk dan op www.keigezondlimburg.nl.