Zorgverzekeraars publiceren hun jaarcijfers voor de basisverzekering volgens eenzelfde sjabloon. Op deze manier krijgen belangstellenden op eenvoudige wijze inzicht in de bedrijfsvoering van zorgverzekeraars. De wijze van publiceren hebben de zorgverzekeraars gezamenlijk afgesproken met het ministerie van VWS.
De jaarcijfers in dit overzicht gaan alleen over de basisverzekering. Ze zijn daarom niet gelijk aan de cijfers die in ons jaarverslag staan. In het jaarverslag zijn ook aanvullende verzekeringen en andere activiteiten opgenomen. Bovendien wijkt de opstelling in het jaarverslag af van dit overzicht doordat in dit overzicht de resultaten over oude jaren apart worden getoond. In dit overzicht lichten wij de onderdelen van de jaarcijfers van de basisverzekering toe.
Net als de meeste organisaties en huishoudens, houden we voor onverwachte kosten in de toekomst een financiële buffer aan: zo kunnen we ook bij tegenvallende inkomsten of hogere uitgaven aan onze verplichtingen voldoen. We moeten immers de declaraties van ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgaanbieders wel kunnen blijven betalen voor onze verzekerden. Ook De Nederlandsche Bank stelt op dit punt strikte eisen aan zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari 2016 gelden voor de reserves van zorgverzekeraars de Solvency II- solvabiliteitseisen. Gemeten volgens deze regels komt de solvabiliteit van Coöperatie VGZ uit op 142 procent van het absoluut vereiste minimum. VGZ beschikt over een gezonde vermogenspositie die we in de komende jaren zullen aanwenden voor een stabiele ontwikkeling van de premie. Om de cijfers in context te plaatsen: met het bedrag van onze reserves kunnen we ongeveer drie maanden de zorgkosten van al onze verzekerden opvangen. De ratio inzake Solvency-II betreft de ratio van de gehele juridische entiteit, dus inclusief de aanvullende verzekeringen. De omvang van het aanwezig en vereiste vermogen onder Solvency II is niet opgenomen, omdat onder Solvency II er geen betrouwbare splitsing gemaakt kan worden naar hoofdverzekering en aanvullende verzekering.
De jaarcijfers basisverzekering 2023 in dit overzicht zijn niet hetzelfde als de jaarcijfers die wij in ons jaarverslag over 2023 presenteren. De verschillen zitten onder meer in het resultaat op onze aanvullende verzekeringen en in het bedrag dat we uit onze reserves haalden om de premies voor 2023 en 2024 te beperken. Resultaat basisverzekering (zie bovenstaand regel 13) Vorming premietekortvoorziening 2024 basisverzekering (regel 14) Dit is het bedrag dat we op de begroting voor 2024 hebben gereserveerd om de premiestijging voor 2024 te kunnen beperken. Resultaat aanvullende verzekeringen Dit is het resultaat dat we behaalden op de aanvullende verzekeringen in 2024. Andere baten en lasten en resultaat uit andere activiteiten Dit is het resultaat dat we behaalden uit andere activiteiten, met name betrekking hebbend op de uitvoering van de Wet Langdurige Zorg.
Meer Feiten en Cijfers
Alle kosten en opbrengsten uit de bovenstaande posten bij elkaar opgeteld vormen samen het resultaat voor de basisverzekering over 2023.
Coöperatie VGZ is een coöperatie zonder winstoogmerk. Als we winst maken, dan geven we deze winst terug aan onze verzekerden in de vorm van lagere (niet kostendekkende) premies, we investeren het in zorgvernieuwing, of we voegen het toe aan de reserves, om voldoende geld achter de hand te hebben voor onverwachte gebeurtenissen, zoals een plotselinge toename van de zorgkosten.