Duurzaamheid
Als maatschappelijke organisatie willen we impact hebben op duurzaamheid. We gaan voor impact op drie crises, die onze leden, partners en onszelf nu en in de toekomst raken. Ten eerste willen we de druk op de zorg verlagen en ervoor zorgen dat zorg betaalbaar blijft voor alle mensen in Nederland. Ten tweede willen we de gezondheidsverschil- len tussen mensen, waarbij de ene groep het substantieel beter heeft dan een andere, verkleinen. Tot slot zetten we ons in voor de gezondheid van de planeet. Drie uitdagingen, die we niet kunnen en willen negeren. Als zorgverzekeraar met circa 4 miljoen leden zetten we ons, elke dag weer, in waar we de meeste impact hebben. Dat doen we aan de hand van ons duurzaamheidskompas.
Gezond
Als coöperatie werken we samen met onze partners aan een gezonder Nederland en toekomstbestendige zorg. Daarvoor transformeren we de zorginfrastructuur samen met zorgaanbieders. Zo houden we de zorg, met digitale en passende oplossingen, betaalbaar en toegankelijk.
We ondersteunen onze ruim vier miljoen leden en hun naasten met persoonlijke oplossingen voor gezondheids- en zorgvragen. Door met onze leden, medewerkers en partners samen te werken aan deze doelen, geven we invulling aan onze missie. Coöperatie VGZ, voorop in gezondheid en zorg. Voor iedereen.
Ook willen we dé aanjager van toekomstbestendige zorg zijn. Daarom gaan we ook investeren in bedrijven die op innovatieve wijze zorg toegankelijk en betaalbaar houden met het Voorop in Zorg fonds.
Als werkgever bieden we daarnaast een gezonde gezonde werkomgeving voor onze medewerkers.
Gelijk

Naar een duurzame zorgverzekeraar
Groen
Op ecologisch gebied willen we bijdragen aan het beperken van klimaatverandering; een van de belangrijkste bedreigingen voor onze gezondheid. Voor alle partijen in de zorgketen willen we dat een klimaatneutrale bedrijfsvoering, net als voor ons, vanzelfsprekend is. Wij willen niet alleen schade beperken, maar daarnaast ook positieve impact maken.
Zo waren we over 2023 klimaatneutraal voor scope 1 en 2. Meer impact hebben we via ons beleggingsbeleid en onze zorginkoop. We verminderen de CO2-uitstoot van onze beleggingen volgens de afspraken in het Parijsakkoord. We werken samen met andere partijen om hierin een grotere impact te hebben op bedrijven om duurzamer te worden. Dat doen we ook in de zorg; we willen door gesprekken, samenwerking en via ons inkoopbeleid de verduurzaming in de zorg versnellen.
Jaarverslag
Wij staan volledig achter de Green Deal Duurzame Zorg: een set afspraken tussen zorgverleners, zorgorganisaties, zorgkantoren en zorgverzekeraars over wat we samen gaan doen voor een beter (leef)klimaat.
We nemen ook onze eigen verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld in het verduurzamen van onze
beleggingsportefeuille. Maatschappelijk verantwoord ondernemen vormt daarom de rode draad in ons jaarverslag.
-
Energiebesparing en terugdringing van CO2-emissie is van groot belang voor een beter milieu en beheersing van klimaatverandering.
VGZ neemt de verantwoordelijkheid voor het besparen van energie en het beperken van CO2-emissie (ook) in haar eigen bedrijfsvoering.Meer informatie:
In ons laatste Maatschappelijk Jaarverslag
-
Al jaren werken we samen met zorgverleners aan het vernieuwen van de zorg. Naast zorginhoudelijke initiatieven willen we ook initiatieven voor een toekomstbestendige en duurzame bedrijfsvoering delen. Professionals van zorgaanbieders komen zelf met vernieuwende ideeën die echt het verschil maken. VGZ stimuleert andere zorgaanbieders om FIT- initiatieven over te nemen.
-
VGZ heeft kapitaal om haar rol als verzekeraar te kunnen uitoefenen. Een deel van dit kapitaal hebben we niet direct nodig voor de verzekeringsuitkeringen. Dat deel beleggen wij volgens ons beleggingsbeleid. Informatie over ons beleggingsbeleid vind u in de brochure Strategisch Beleggingsbeleid Coöperatie VGZ (PDF).
Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid
Wilt u meer weten over ons Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid? Download dan ons MVB-beleid. De uitvoering van ons MVB beleid terugvinden in de meest recente kwartaalrapportage (Q3 2024). Onze uitgebrachte stemmen op aandeelhoudersvergaderingen vindt u hier. Voor ons meest recente PRI-rapport zie: 2024 – Private Assessment Report – Coöperatie VGZ en 2024 – Private Full Transparancy Report
Klachten en oplossing
Bent u als belanghebbende benadeeld door een bedrijf waarin wij beleggen? Dan kunt u ons een e-mail sturen in de taal van uw voorkeur. Vermeld hierin:
- Wat de situatie is
- Wie erbij betrokken is
- Waar en wanneer het heeft plaatsgevonden of plaatsvindt
- Hoe de situatie verband houdt met Coöperatie VGZ
- Hoe wij u kunnen helpen
- Om welk bedrijf het gaat, of u al contact met hen heeft gehad, met wie, en wat de reactie was
- Hoe wij u kunnen bereiken
- Of u zich zorgen maakt over uw eigen veiligheid
- Overige relevante informatie
Wij zullen ontvangst van uw bericht binnen een week bevestigen, daarbij als eerste reactie aangeven wat u kunt verwachten en uw melding bespreken binnen ons vermogensbeheerteam. Binnen 4 weken kunt u een inhoudelijke reactie verwachten. Indien nodig nemen wij contact met u op voor aanvullende informatie.
Tot op heden zijn er geen klachten gemeld bij Coöperatie VGZ. Mocht dit veranderen, dan zullen wij hierover rapporteren via deze website. Ook zullen wij op basis van onze ervaringen de effectiviteit van onze klachtenprocedure evalueren.
Verder geldt dat Coöperatie VGZ ten allen tijde zal samenwerken met klachtenmechanismen, ongeacht of deze gerechtelijk zijn of niet en ongeacht of deze worden beheerd door brancheverenigingen, niet-gouvernementele organisaties of andere samenwerkingsinitiatieven. Bij een geschil tussen Coöperatie VGZ en een stakeholder over ons gedrag, of als een stakeholder vindt dat wij de OESO-richtlijnen niet naleven, kan de zaak worden voorgelegd aan het Nationaal Contactpunt Verantwoord Ondernemen voor bemiddeling en een oplossing.Complaints and resolution
Have you, as a stakeholder, been harmed by a company in which we invest? Then you can send us an e-mail in your preferred language. Please state:
- What the situation is
- Who is involved
- Where and when it took place or is taking place
- How the situation relates to Coöperatie VGZ
- How we can help you
- Which company it concerns, whether you have already had contact with them, with whom, and what their response was
- How we can reach you
- Whether you are concerned about your own safety
- Other relevant information
We will confirm receipt of your message within a week, as a first response indicating what you can expect and discuss the issue within our asset management team. You can expect a substantive response within 4 weeks. If necessary, we will contact you for additional information.
To date, no complaints have been reported to Coöperatie VGZ. If this changes, we will report about this via this website. We will also evaluate the effectiveness of our complaints procedure based on our experiences.
Furthermore, Coöperatie VGZ will at all times cooperate with complaints mechanisms, regardless of whether these are judicial or not and regardless of whether they are managed by trade associations, non-governmental organizations or other cooperation initiatives. In the event of a dispute between Coöperatie VGZ and a stakeholder about our conduct, or if a stakeholder believes that we are not complying with the OECD guidelines, the matter can be submitted to the National Contact Point for Responsible Business for mediation and a solution.Archief
PRI-rapportages
- 2023 - Private Assessment Report Coöperatie VGZ
- MVB kwartaalrapportage Q2 2024
- MVB kwartaalrapportage Q1 2024
- MVB kwartaalrapportage Q4 2023
- MVB kwartaalrapportage Q3 2023
- MVB kwartaalrapportage Q2 2023
- MVB kwartaalrapportage Q1 2023
- MVB kwartaalrapportage Q4 2022
- MVB kwartaalrapportage Q3 2022
- MVB kwartaalrapportage Q2 2022
- MVB kwartaalrapportage Q4 2021
MVB kwartaalrapportage
Cardano en MVB-beleid
In ons MVB-beleid noemen we vaak Cardano. Wij leggen graag uit wie zij zijn en wat zij doen. Cardano is een bedrijf waar wij mee samenwerken. Zij helpen ons met het uitvoeren van ons MVB-beleid. Zo volgen we het beleid van Cardano bij de beoordelingen die bedrijven krijgen. Dit beleid geldt voor alle beleggingen en geeft elk bedrijf een status. Deze status gaat van positieve impact tot en met onacceptabel gedrag. Daar zitten nog een aantal statussen daar tussenin. Wij beleggen niet in bedrijven die niet mee veranderen of onacceptabel gedrag vertonen. Dit staat in ons MVB-beleid. Wilt u meer lezen over deze beoordeling? Of wilt u weten hoe de beoordeling werkt? Lees dan het bestand Sustainable Investment Framework.
Is ons beleid anders dan dat van Cardano? Dan kiezen we voor het beleid van VGZ. Een voorbeeld is het maken van tabak (de norm van Cardano is 5%, die van VGZ 0%).
Wilt u meer weten over hoe wij stemmen tijdens vergaderingen van aandeelhouders? Lees dan ons algemene en marktspecifieke stembeleid.
Wilt u weten waarin wij precies beleggen?
- Download de beleggingsportefeuille van VGZ voor een compleet overzicht.
- Een lijst met bedrijven waarin wij niet beleggen (en waarom), is te vinden in de uitsluitingenlijst