voor mensen die psychische klachten ervaren.Vaak spelen er andere problemen mee, zoals schulden, verslaving of fysieke gezondheidsproblemen. In het gesprek wordt verkend wat iemand nodig heeft om de klachten te verhelpen. Dit kan ook hulp buiten de GGZ zijn.
Bekijk de video Op de Bank Met | Artikel Brabants Dagblad | Bekijk de video 3 minuten met
Het verkennend gesprek helpt om de druk op zorgpersoneel te verminderen door beter te bepalen welke hulp een patiënt nodig heeft en of die hulp binnen de GGZ valt. Erwin Hol, transformatiemanager GGZ bij Coöperatie VGZ, legt uit dat vaak mensen op de GGZ-wachtlijst staan die beter geholpen kunnen worden door ondersteuning binnen het sociaal domein, zoals verslavingszorg, maatschappelijk werk of schuldhulpverlening. Door deze patiënten sneller naar de juiste hulp te verwijzen, kunnen GGZ-professionals zich richten op de patiënten die daadwerkelijk specialistische GGZ-zorg nodig hebben. Dit vermindert niet alleen de wachttijden, maar ontlast ook huisartsen die anders verantwoordelijk blijven voor patiënten op de GGZ-wachtlijst.
Vanaf 1 januari 2025 wordt het verkennend gesprek vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat mensen die een verkennend gesprek nodig hebben om hun psychische klachten en onderliggende problemen in kaart te brengen, geen extra kosten hoeven te maken voor deze dienst. Deze vergoeding draagt bij aan een bredere toegankelijkheid van het verkennend gesprek en ondersteunt de inspanningen om de wachttijden voor specialistische GGZ-zorg te verkorten. Door deze vergoedingsmaatregel kunnen huisartsen, sociaal werkers en GZ-psychologen nog effectiever samenwerken om hulpvragers snel de juiste zorg te bieden, wat uiteindelijk de druk op de gehele geestelijke gezondheidszorg vermindert.
In de eerste aflevering van Op de Bank Met vertelt Erwin Hol, transformatiemanager GGZ bij Coöperatie VGZ, uit waarom hij enthousiast is over het verkennend gesprek. Daarnaast schetst hij hoe het verkennend gesprek kan helpen voor het toegankelijk houden van de zorg. Bekijk hieronder de video:
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
In de Regio Oss worden vanaf 1 juli ‘Verkennende gesprekken’ geïntroduceerd voor mensen met psychische problemen om de wachttijden bij de GGZ te verkorten. Het Brabants Dagblad besteedde hier in juli aandacht aan. In het artikel komt Beatrijs Boersema, huisarts en bestuurslid van Humo, aan het woord. Zij benadrukt dat deze aanpak helpt om de specialistische GGZ toegankelijk te houden en de wachtlijsten te verminderen voor mensen die daadwerkelijk specialistische hulp nodig hebben. Ook Erwin Hol van Coöperatie VGZ komt aan het woord en wijst erop dat veel mensen voldoende geholpen kunnen worden door ondersteuning in het sociaal domein, zoals verslavingszorg of maatschappelijk werk. ''Bijna alle cliënten hebben meer dan alleen psychische problemen, er is multi-problematiek,” aldus huisarts Boersema.
In 3 minuten met vertellen Beatrijs Boersema, huisarts en Hanneke Rijkers, werkzaam bij ONS Welzijn in Oss over hoe het verkennend gesprek in de praktijk werkt.
Bekijk hieronder onze andere verhalen