Gelijke kansen op gezondheid voor iedereen

Iedereen heeft recht op een goede gezondheid en goede zorg. Toch zijn er in Nederland nog steeds verschillen in inkomen, gezondheid en achtergrond. Sociaaleconomische gezondheidsverschillen noemen we die, afgekort tot SEGV. Coöperatie VGZ zet zich in om deze verschillen te verkleinen.

Wij pakken onze verantwoordelijkheid als zorgverzekeraar. Samen met gemeenten, het onderwijs en huisvestingsorganisaties.

Wat zijn sociaaleconomische gezondheidsverschillen?

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV), worden ook wel gezondheidsverschillen of gezondheidsachterstanden genoemd. Dit zijn verschillen in gezondheid en in hoe oud iemand wordt.  Dat verschil komt vaak door iemands plaats of situatie in de maatschappij. We noemen dat ook wel sociaaleconomische status (SES). 

Iemand met een lage sociaaleconomische status (SES) heeft vaak een laag opleidingsniveau, laag inkomen en/of een lage positie op de arbeidsmarkt (bron: CBS). Mensen met een lage SES overlijden gemiddeld 6 jaar eerder. Daarnaast ervaren zij 15 jaar langer een minder goede gezondheid dan mensen met een hoge SES.

Nog meer informatie over wat sociaaleconomische gezondheidsverschillen betekenen staat op de website van het landelijke expertisecentrum Pharos. Zij maken zich net zoals Coöperatie VGZ hard om gezondheidsverschillen terug te dringen. 

Samen gezondheidsverschillen verkleinen in de praktijk

Het verkleinen van de SEGV doen we samen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. We gaan regelmatig met andere partijen zoals gemeenten en zorgverleners in gesprek om kennis te delen. Zo komen we samen verder.

Figuur met daarin de verschillen tussen lage en hoge sociaaleconomische status. Inkomen, opleiding, werk, biologie en omgeving bepalen voor een persoon vaak de sociaaleconomische status.

Gemeente Rotterdam

Pharos

InMovement

Hulp bij betalen

Steffen Leijenaar van VGZ legt uit wat we doen op het gebied van hulp bij schulden en moeite met betalen. Marco Smetsers ondervond hoe goed dit kan helpen om uit de schulden te komen.

Onze rol en initiatieven om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen

We vinden het belangrijk om een concrete bijdrage te leveren aan het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Zo krijgt iedereen gelijke kansen op gezondheid.

De initiatieven die wij in dit kader zijn gestart delen we op in drie thema's waarbinnen wij werken.

  • Toegang tot de zorgverzekering
    Alliantie gezondheidsvaardigheden, begrijpelijke taal, hulp bij betalen, complete verzekering via gemeenten, Samen voorop award, digitale toegankelijkheid, Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg, Telefonisch bereikbaarheid
  • Toegang tot de zorg
    Samenwerking met zorgaanbieders, zorginkoop, Zorgadvies en bemiddeling, preventieve interventies
  • Toegang tot gezond leven 
    Lobby, mantelzorg, samenwerking met gemeenten, Gezond Leven platform
Wil je meer weten over de verschillende initiatieven waarmee we ons inzetten om gezondheidsverschillen te verkleinen? Download dan het interactieve pdf-bestand. Hierin staat per thema uitgelegd wat we concreet doen. 
Een overzicht met de verschillende ses-initiatieven die we vanuit VGZ hebben.

Onderzoek Pharos voor VGZ

Om nog meer inzicht te krijgen in de doelgroep en in de uitdagingen waar zij voor staan, heeft het landelijk expertisecentrum Pharos in 2022 een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoeksrapport heet 'In gesprek met... Ervaringen van zorggebruikers met toegang tot zorg, gezond leven en de zorgverzekering' en is gratis te downloaden, zodat ook andere organisaties en instellingen er hun voordeel mee kunnen doen om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam