Door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt staat de toegang tot zorg onder druk. Als we willen dat ook in de toekomst iedereen goede zorg kan krijgen, moet de zorg anders worden georganiseerd. Dat kan met passende zorg. Die laat zorgprofessional en patiënt samen beslissen over de best passende behandeling. Passende zorg richt zich vooral ook op gezondheid en zelfredzaamheid, zodat mensen zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat bij hen past. Het uitgangspunt achter passende zorg is dat keuzes gemaakt worden die aansluiten bij de behoeften van mensen.
Keuzes zijn nodig om de zorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. Dat doe je met vragen als:
Passende zorg vermindert de druk op zorgverleners en drukt de stijging van de zorgkosten:
Het rapport ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ laat zien dat al heel veel mogelijk is met passende zorg. Het bevat allerlei succesvolle praktijkvoorbeelden. Maar paradoxaal genoeg toont het rapport daarmee ook dat de ‘best practices’ niet vanzelf in andere regio’s of zorgsoorten navolging krijgen.
Zorgprofessionals laten ons zien dat sommige handelingen die dagelijkse praktijk zijn, niet effectief (meer) zijn. Een goed voorbeeld zijn de zogenoemde ‘beter niet doen’-lijsten die academische ziekenhuizen en verpleegkundigen hebben gepubliceerd om niet-passende zorg terug te dringen.
De Juiste Zorg op de Juiste Plek is een essentieel onderdeel van passende zorg en richt zich op het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Het doel: