Beleid Diagnostiek & Trombosezorg 2026

Met ons inkoopbeleid streven we naar efficiëntere dienstverlening, regionale samenwerking, schaalvergroting en concentratie voor de laboratoriumdiagnostiek in Nederland. 

Onze visie op diagnostiek & trombosezorg

Onze visie vormt de basis voor ons inkoopbeleid. Hieronder vindt u onze hoofdpunten.

Integrale Digitale Diagnostiek (IDD)

De afgelopen jaren hebben we samen met zorgaanbieders al mooie stappen gezet. Om IDD toekomstbestendig te organiseren richten we ons op:

  • Om- en afbouwinfrastructuur (inrichting van de regio)
  • Passende zorg
  • Digitalisering

Beeld- en functiediagnostiek

Beeld- en functiediagnostiek en de bijbehorende diagnostiek in Nederland groeit. We willen samen met de diagnostiekaanbieders kwaliteitsborging bewerkstelligen en onnodige diagnostiek voorkomen. Daarnaast willen we de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn stimuleren en doelmatige inzet van beeld- en functiediagnostiek bevorderen.

Trombosezorg

Door de komst van Directwerkende Orale Anticoagulantia (DOAC) en een groeiend tekort aan doseerartsen en adviseurs kan trombosezorg in de huidige vorm niet voortbestaan en is een transformatie in de trombosezorg nodig. De komende jaren zetten we in op deze transformatie door de capaciteit efficiënter in te zetten en op die manier de kwaliteit hoog te houden.

Ons inkoopbeleid voor 2026

In ons inkoopbeleid vindt u alle informatie over de procedure, minimumeisen en planning die wij hanteren voor het inkopen van diagnostiek & trombosezorg in 2026.

 Duurzaamheid

Om een bijdrage te leveren aan een gezonde toekomst voor iedereen hebben we bij het inkopen van zorg steeds meer aandacht voor duurzaamheid. De zorgsector heeft namelijk een groot aandeel in de CO2-uitstoot, het grondstofverbruik en de afvalproductie in Nederland. Dat heeft ernstige gevolgen voor onze leefomgeving, gezondheid en gezondheidszorg. We vinden het belangrijk dat de zorgsector duurzamer wordt en daar kunnen wij aan bijdragen. Bijvoorbeeld door hierover met zorgaanbieders in gesprek te gaan, afspraken te maken en duurzame initiatieven te delen.

 Samen de zorg vernieuwen

Good Practices zijn bewezen en succesvolle praktijkvoorbeelden van zorg die het beste bij de patiënt passen. Een mooi voorbeeld binnen diagnostiek is de Good Practice 'Nacontroles PSA dichtbij huis'. Hierin leest u hoe patiënten die in het eerste jaar geen afwijkingen vertonen in hun PSA waardes verwezen worden naar de eerste lijn.

Bekijk de Good Practice 'Nacontroles PSA dichtbij huis'

 Onze visie op zorginkoop 2026

Ons inkoopbeleid staat in het teken van samenwerken aan toekomstbestendige zorg. In deze video vertelt Chief Health Officer Cas Ceulen over onze visie en belangrijkste aandachtspunten bij het inkopen van zorg voor 2026.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam