Beeld- en functiediagnostiek
Beeld- en functiediagnostiek en de bijbehorende diagnostiek in Nederland groeit. Hierbij zien we een groeiend risico op onnodige diagnostiek en kwaliteitsborging. Via onze contracteringen willen we kwaliteitsborging bewerkstelligen en onnodige diagnostiek voorkomen. Ook willen we de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn stimuleren.
Doelmatige inzet beeld- en functiediagnostiek
We vinden doelmatige inzet van beeld- en functiediagnostiek belangrijk. Dit stimuleren we door:
Digitale gegevensuitwisseling
We stellen kwaliteitseisen voor het digitaal uitwisselen van gegevens. De belangrijkste daarvan is: de aanbieder heeft aantoonbaar samenwerkingsafspraken met andere zorgverleners en zorgaanbieders uit de eerste en tweede lijn over de uitwisselingen en de acceptatie van de uitgevoerde diagnostiek (digitale informatie-uitwisseling), volgens de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).
Op deze manier proberen we onnodige dubbele diagnostiek te voorkomen. Meer hierover leest u in ons inkoopbeleid Diagnostiek & Trombosezorg 2026.
Regionale inkoop
Bij de open inschrijving van beeld- en functiediagnostiek hebben wij ons gericht op regionale inkoop. Met deze overeenkomsten krijgen we meer zicht op de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Ook kunnen we dan regionaal stappen zetten op de digitale uitwisseling. Doordat de juiste gegevens overal beschikbaar zijn en er snel besluiten kunnen worden genomen, verbetert de kwaliteit en verhoogt de snelheid van resultaten. Deze per 2025 afgesloten contracten willen wij verlengen voor 2026.
Meer hierover leest u in ons inkoopbeleid Diagnostiek & Trombosezorg 2026.