Integrale Digitale Diagnostiek 2025-2030
Vanaf 2020 zijn we gestart met het veranderen van het diagnostieklandschap via ons Integrale Digitale Diagnostiek (IDD) beleid. We hebben al mooie successen behaald met zorgaanbieders. Toch zien we dat er nog winst te behalen valt op gebied van de infrastructurele transformatie van de laboratoriumcapaciteit. En rondom de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Daarom hebben we onze visie op het inkoopbeleid 2025 aangescherpt en zijn we tot nieuwe IDD-overeenkomsten gekomen voor de periode 2025-2027. Deze overeenkomst hebben we in 2025 gesloten met geselecteerde IDD-regievoerders. Met deze regievoerders werken we samen aan het diagnostieklandschap van de toekomst.
Visie Integrale Digitale Diagnostiek (IDD) 2025-2030
De afgelopen jaren hebben we samen met zorgaanbieders mooie stappen gezet. Zoals het realiseren van een gezamenlijke frontoffice in de IDD-regio’s, de eerste stappen op gebied van gegevensuitwisseling en het ontstaan van goede samenwerkingsverbanden. Toch is er ook nog steeds sprake van een versnipperd aanbod, een capaciteitsoverschot en kan de gegevensuitwisseling nog verder geoptimaliseerd worden. Om diagnostiek toekomstbestendig te organiseren richten we ons binnen IDD op 3 hoofdpunten:
- Om- en afbouw infrastructuur (inrichting van de regio)
- Passende zorg
- Digitalisering

Onze 3 hoofdpunten
Om- en afbouw infrastructuur
Inrichting van de regio
We streven naar 1 centrale diagnostiek hub per regio. Hierbij focussen we op een aantal grotere, centrale aanbieders, in plaats van veel kleine aanbieders.
Passende zorg
Regionale samenwerking
Diagnostiek is een belangrijke factor bij het bepalen van de zorg die nodig is. Hierbij is het belangrijk dat de diagnostiek en de geleverde zorg passend is. Deze passende zorg wordt bepaald door de regionaal samenwerkende diagnostiekaanbieders (nulde- tot en met de derdelijnszorg).
Digitalisering
Volledige proces
Digitalisering vergemakkelijkt de zorgverlening, voorkomt onnodige (dubbele) diagnostiek en ondersteunt innovatie. Daarom is digitalisering onmisbaar binnen de diagnostische zorgketen. We vinden het belangrijk dat het volledige proces - van aanvraag tot en met uitslag – digitaal verloopt. Met expliciet aandacht voor gegevensuitwisseling tussen de betrokken zorgverleners.
Hoe IDD er vanaf 2025 uitziet

Om onze visie vorm te geven leggen we als VGZ meer focus op deze onderwerpen door het inzetten van een transformatieteam. Dit team is erop gericht om samen met zorgaanbieders het landschap van de toekomst te ontwikkelen. Dit doen we door vroegtijdig aan te haken bij samenwerkingen en IZA-aanvragen, nieuwe samenwerkingen te stimuleren, onze regievoerders verder op weg te helpen met onderwerpen als data en innovatie. Ook gaan we proactief met huisartsen en ziekenhuizen in gesprek om de integraliteit van het landschap nóg meer te borgen.
Dit alles doen we om de zorg voor onze leden, de patiënten, betaalbaar en toegankelijk te houden. Doordat we nu meerjarige afspraken hebben gemaakt met onze regievoerders creëren we rust en ruimte om ontwikkeling, samenwerking en innovatie te stimuleren.
IDD draagt bij aan het centraal stellen van de patiënt, doelmatige zorg en een toekomstbestendig zorglandschap. We faciliteren deze transitie door dit beleid uit te zetten in onze belangrijkste kernregio's en we maken meerjarenafspraken.
Inhoudelijke ontwikkelingen en doelstellingen binnen meerjarenafspraken
Binnen de meerjarenafspraken wordt er gewerkt aan inhoudelijke ontwikkelingen en doelstellingen op bovenstaande 3 hoofdpunten. Deze stellen we samen met zorgaanbieders op en leggen we vast in een roadmap (routekaart).
Afspraken mogelijk in regio's zonder regievoerders
In de regio’s waar we geen IDD-overeenkomst hebben afgesloten staan we open om gesprekken te voeren over afspraken die desbetreffende aanbieder heeft gemaakt met een andere zorgverzekeraar omtrent de diagnostiek, mits deze afspraken in lijn zijn met onze visie op IDD. Aanbieders kunnen dit bij ons aangeven. Wij zullen vervolgens beoordelen of we op termijn vergelijkbare afspraken kunnen maken die aan onze voorwaarden voldoen en hierover in gesprek gaan.
Ook zijn we aan het onderzoeken of er in de toekomst mogelijkheden zijn voor regio’s zonder IDD om aan te haken bij een aangrenzende regio waar wel een IDD-overeenkomst is afgesloten. Aanbieders kunnen dit bij ons aangeven. Dan kunnen we hier verder over in gesprek gaan.
De voordelen van IDD voor patiënt, aanvrager en aanbieder: