Onze visie op GRZ

De geriatrische revalidatiezorg (GRZ) is multidisciplinaire zorg bedoeld voor kwetsbare ouderen, gericht op functioneel revalideren. Onder functioneel revalideren verstaan we een revalidatietraject met doelen op maat, waarbij de revalidant functies en vaardigheden leert om zo snel mogelijk zo zelfstandig mogelijk te leven. Al dan niet met een blijvende beperking, en waar nodig met ondersteuning van het eigen netwerk en hulpmiddelen. Binnen de GRZ is de specialist ouderengeneeskunde (SO) de hoofdbehandelaar. Toegang tot de GRZ kan vanuit huis en na ziekenhuisopname. Een geriatrisch assessment is altijd noodzakelijk om rechtmatig toegang te verkrijgen tot de GRZ.

 Passende zorg

Om bij te dragen aan toekomstbestendige ouderenzorg is het belangrijk om te blijven innoveren en te transformeren. Passende zorg zien wij daarom als belangrijk aandachtspunt binnen de GRZ. Het doel van de GRZ is dat cliënten - na een succesvol revalidatietraject - zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Hierbij is de kwaliteit van leven essentieel. We vinden het daarom belangrijk dat de zorgaanbieder denkt vanuit de hele keten: van voor, tijdens tot na de opname.

Door de inzet van passende zorg, zorgen we er samen met zorgaanbieders voor dat: 

  • Cliënten de zorg krijgen die noodzakelijk is
  • Er zorgvuldig om wordt gegaan met de inzet van (schaarse) zorgprofessionals
  • Er geen onnodige uitbreiding nodig is van het aantal bedden binnen instellingen

Onze 3 focuspunten binnen passende zorg

De juiste zorg op de juiste plek

De GRZ is revalidatiezorg en heeft altijd een multidisciplinair karakter. Het geriatrisch assessment laat zien of er sprake is van kwetsbaarheid en complexe multimorbiditeit. We vragen zorgaanbieders om hierin verantwoordelijkheid te nemen bij de toegang van zorg. Zodat cliënten de juiste zorg op de juiste plek ontvangen.


Electieve orthopedie als voorbeeld

De doelgroep electieve orthopedie is een voorbeeld van een doelgroep waarbij niet iedereen een multidisciplinaire aanpak hoeft te ontvangen om te revalideren en te herstellen.

Monodisciplinaire paramedische zorg is dan het passende zorgaanbod. Belangrijke speerpunten hierin zijn:

  1. Bijdragen aan een zorgpad
  2. Passende triage
  3. Een wederzijds goede verbinding met de ziekenhuizen.

Ambulante GRZ: zorg dichtbij

Cliënten hechten waarde aan revalidatie dicht bij huis. Daarbij herstellen ze sneller, thuis in hun vertrouwde omgeving. Ambulante GRZ kan in 3 vormen geleverd worden:

  1. Fysiek bezoek thuis van zorgprofessionals
  2. Via beeldschermzorg
  3. Door training op een locatie van de zorgaanbieder

Een combinatie van deze vormen is tevens mogelijk. Ook binnen de ambulante GRZ is aandacht voor passende zorginzet essentieel.


De aanname is dat ambulante GRZ bijdraagt aan het verkorten van de ligduur. Hiermee voorkomt het onnodige uitbreiding van het aantal bedden binnen instellingen. Ook sluit het revalidatietraject daarmee beter aan op de thuissituatie van de cliënt. De komende jaren zal de ambulante GRZ, door het opdoen van ervaring bij zorgaanbieders en passend bij de zorgvraag en doelgroep, zich verder ontwikkelen. Dit gebeurt aan de hand van de juiste afbakening met bestaande zorgsoorten en het ontwikkelen van een sterke verbinding binnen de eerste lijn.

 

Zelfredzaamheid

Het tijdelijk verblijf is vanaf dag 1 gericht op zelfstandig functioneren, de eigen regie, het betrekken van het netwerk, het in kaart brengen van de thuissituatie én de inzet van (digitale) hulpmiddelen. Ook het bespreken van de ontslagplanning is hierin een belangrijk onderdeel. We vinden het namelijk belangrijk dat cliënten zo goed en spoedig mogelijk - met kwaliteit van leven - weer thuis kunnen functioneren.

Binnen zelfredzaamheid richten we ons op 4 pijlers: 

  1. De cliënt zoveel mogelijk zelf laten doen 
  2. De samenwerking met het netwerk van de cliënt
  3. Op tijd starten met aanpassingen thuis
  4. Het inzetten van hulpmiddelen en zorgtechnologieën

Meer over deze pijlers leest u hieronder.

Belangrijke pijlers binnen zelfredzaamheid:
  • Van zorgverleners wordt verwacht dat zij cliënten ondersteunen door hen te helpen zonder alles voor hen te doen en uit handen te nemen. Dit helpt cliënten om zich beter voor te bereiden op thuis, waar ze ook zoveel mogelijk zelfstandig doen.

  • Tijdens de intake is het belangrijk dat de volgende punten besproken en vastgelegd worden:

    • Hoe het netwerk van de kwetsbare oudere eruitziet
    • Wat het netwerk al kan betekenen tijdens de opname
    • Welke stappen voor een soepele terugkeer naar huis zorgen
  • Tijdens de intake moet ook bepaald worden welke eventuele aanpassingen in huis nodig zijn. Het is belangrijk dat de stappen die ondernomen moeten worden op tijd starten, zodat de aanpassingen op tijd klaar zijn bij terugkeer naar huis.

  • Tijdens het verblijf verwachten we dat zorgverleners cliënten leren om te gaan met hulpmiddelen en zorgtechnologie. Hierdoor worden cliënten sneller zelfstandig en wordt de overgang van de terugkeer naar huis makkelijker. Bovendien is er dan minder hulp nodig van de wijkverpleging.

 Samenwerking in de keten

Om passende zorg te blijven stimuleren en aan de groeiende zorgvraag te kunnen voldoen, is het cruciaal om vooruit te kijken en goed samen te werken in de keten. Het verbinden van verschillende zorgdomeinen wordt daarbij steeds belangrijker. Door proactief en preventief samen te werken, kunnen we op korte termijn ziekenhuisopnames verminderen. Op de lange termijn zorgt dit voor een betere gezondheid van cliënten thuis.

We focussen ons daarom op samenwerking in de regio en sluiten aan bij de ontwikkelingen vanuit de landelijke visie eerstelijnszorg 2030. 

Samenwerking in de regio

Wij verwachten dat zorgaanbieders actief de samenwerking opzoeken in hun regio met onder andere de huisartsen, de wijkverpleging en de ziekenhuizen. Door gezamenlijk afspraken te maken en deze vast te leggen, krijgen zorgaanbieders meer inzicht in elkaars werk. Dit versterkt de zorg in de regio.

Landelijke visie eerstelijnszorg 2030

Bovenstaande sluit ook aan bij de ontwikkelingen vanuit de landelijke visie eerstelijnszorg 2030. De eerstelijnszorg toegankelijk houden voor de mensen die dat nodig hebben en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam