Onze visie op GZSP

Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (GZSP) is zorg aan thuiswonende kwetsbare mensen met meervoudig complexe problematiek. Het betreft behandeling van lichamelijke klachten, psychische klachten en/of gedragsproblematiek. Door de juiste inzet van GZSP kunnen cliënten langer thuis wonen, wordt zwaardere zorg uitgesteld of soms zelfs voorkomen. Hiermee biedt GZSP een waardevolle bijdrage voor de hele zorgketen. 

 Passende zorg

We vinden het belangrijk dat het zorgaanbod binnen de GZSP wordt geleverd vanuit een keten van zorgprofessionals, rondom de thuiswonende cliënt. Met als doel de zelfredzaamheid van de cliënt te herstellen en te bevorderen. Hierbij is het principe van stepped-care (getrapte zorg) het uitgangspunt. Dit betekent dat eerst de minst intensieve en belastende, maar doelmatige vorm van behandeling aangeboden wordt. Blijkt de behandeling na evaluatie niet effectief genoeg? Dan kan de behandeling opgeschaald worden. Bij passende zorginzet is het belangrijk om ook kritisch te kijken of ingezette zorg afgeschaald of gestopt kan worden.

Onze 2 focuspunten binnen passende zorg

De juiste zorg op de juiste plek

De behandeling binnen de GZSP richt zich op het behouden van aangeleerde functies en het inzetten van specifieke zorgprofessionals die de huisarts ondersteunen. Dit betreft zorg die geleverd wordt door de specialist ouderengeneeskunde (SO), de arts voor verstandelijk gehandicapten (arts VG), de gedragswetenschapper, zorg in een groep en behandeling SGLVG (sterk gestoord gedrag en een licht verstandelijke beperking). 

Hierbij vinden we de volgende 2 punten belangrijk:

  • Een goede verbinding met het eigen netwerk
  • Stimuleren van de zelfredzaamheid

Taakherschikkingsmogelijkheden

We hebben aandacht voor het zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare capaciteit binnen de GZSP. Daarom bieden we de SO al de mogelijkheid om de te leveren zorg te herschikken naar de verpleegkundig specialist (VS) of de physician assistant (PA). Voor de daadwerkelijke uitvoering van deze taakherschikking sluiten we aan bij het standpunt van Verenso.

Ook voor de arts VG willen we ruimte bieden om taken te herschikken naar de VS of PA. Dit is alleen mogelijk wanneer er vanuit de beroepsgroep een soortgelijke handreiking taakherschikking wordt ontwikkeld die de herschikking en samenwerking borgt.

 Samenwerking in de keten

Vanuit de GZSP ondersteunen we samenwerking in de eerste lijn over domeinen heen. Hiermee bedoelen we de samenwerking tussen RHO’s (regionale huisartsenorganisaties), VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), SO’s, artsen VG en gemeenten. Het netwerk binnen de ouderen- en verstandelijk gehandicaptenzorg dat hiermee ontstaat voorkomt zwaardere zorg of stelt die uit. Door proactief en preventief samen te werken, kunnen we op korte termijn ziekenhuisopnames verminderen. Op de lange termijn zorgt dit voor een betere gezondheid van onze cliënten thuis.

Overlap en versnippering in de zorg voorkomen

We willen overlap en versnippering in de zorg voorkomen. Om de eerstelijnszorg in de toekomst toegankelijk te houden, is het noodzakelijk dat de samenwerking gericht is op:

  • Het bieden van passende zorg
  • Het organiseren van zorg rondom de cliënt
  • Het ontwikkelen van netwerkzorg voor kwetsbare cliënten

Zichtbaarheid van verschillende disciplines

We vinden het belangrijk dat het voor de huisarts makkelijk en vanzelfsprekend is om de SO te betrekken bij de zorg voor kwetsbare ouderen met meervoudig complexe problematiek. Het is daarom essentieel dat de SO een complementaire, geïntegreerde en adviserende functie vervult binnen de samenwerking met de huisarts en wijkverpleging. Dit geldt ook voor de arts VG op het gebied van het onderzoeken, behandelen en begeleiden van cliënten die een (licht) verstandelijke of andere beperking hebben. Daarom is de zichtbaarheid van de specifieke zorgprofessionals en voorzieningen die binnen de behandelingen vanuit de GZSP geboden worden cruciaal. Het belang van deze zichtbaarheid geldt ook richting andere domeinen, zoals de Wmo. De verbinding tussen zorgaanbieders en gemeenten is daarom ook onmisbaar.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam