Visie eerstelijnszorg 2030

De eerstelijnszorg toegankelijk houden voor de mensen die dat nodig hebben en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen. Dat is het doel van de visie eerstelijnszorg 2030 die begin 2024 is vastgesteld. Samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en andere partijen uit het veld, hebben wij deze visie opgesteld en ondertekend. Met onze gecontracteerde zorgaanbieders gaan wij aan de slag om uitvoering te geven aan de visie.

 Missie en doelstellingen: eerstelijnszorg toegankelijk houden

De missie zoals opgesteld in de visie luidt als volgt:

“Wij, partijen van de eerstelijnszorg, nemen de verantwoordelijkheid om de toegankelijkheid en continuïteit van eerstelijnszorg te waarborgen. Hierbij hebben we oog voor het behouden van de kwaliteit van de zorg. We werken krachtig samen aan het vernieuwen van de eerste lijn en versterken de organisatie ervan. Zodat de eerstelijnszorg in 2030 is gebaseerd op de principes van passende zorg, waarbij beschikbare capaciteit en middelen op de beste en meest doelmatige manier worden ingezet.

Om deze missie te realiseren, zijn er 6 doelstellingen opgesteld waar we in gezamenlijkheid uitvoering aan gaan geven:

  1. We verminderen de ontstane ongewenste druk op de eerstelijnszorg
  2. We zorgen ervoor dat patiënten beter worden voorbereid op en toegeleid naar de eerste lijn
  3. We bieden passende eerstelijnszorg met focus op gezondheid en kwaliteit van leven, waar van meerwaarde digitaal ondersteund
  4. We benutten de capaciteit binnen de eerstelijnszorg beter en waar nodig organiseren we taken anders
  5. We realiseren hechte samenwerking tussen professionals in wijken/dorpen, zodat er proactief kan worden ingespeeld op de gezondheidsproblemen en knelpunten in het aanbod van zorg en welzijn in de wijk
  6. A. We zorgen voor goede aanspreekbaarheid van de eerstelijnszorg in de regio
    B. We verbeteren de samenwerking met het sociaal domein, de tweede- en derdelijnszorg, en langdurige zorg
    C. We realiseren een 24/7 infrastructuur voor de eerstelijnszorg voor crisissituaties

 Het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband

In 2025 worden in vrijwel alle regio’s de eerste stappen gezet ter voorbereiding op het vormen van een Regionaal Eerstelijnssamenwerkingsverband (RESV). Hier is een voorbereidingssubsidie voor beschikbaar gesteld door ZonMw. Wij verwachten van huisartsen, wijkverpleging en apothekersorganisaties dat zij zich regionaal organiseren en meewerken aan de totstandkoming van de RESV's. Voor deze monodisciplinaire vertegenwoordiging zijn gedurende 2025 ook subsidies beschikbaar vanuit ZonMW, de zogenaamde vouchers. Deze vouchers zijn ook beschikbaar voor de overige betrokken zorgsoorten bij de landelijke visie op de eerstelijnszorg.

Als een RESV gevormd is en werkt zoals afgesproken, verwachten wij van onze gecontracteerde aanbieders dat ze zich aansluiten bij deze afspraken. Wij sturen hier in onze contractering ook op aan. Het is van belang dat naast de grote aanbieders, ook de kleine aanbieders zich gemandateerd laten vertegenwoordigen en aansluiten bij de gemaakte afspraken.

De financiering van de RESV’s zal in 2025 en 2026 via subsidies verlopen. Vanaf 2027 is er financiering vanuit de zorgverzekeraars mogelijk. De voorwaarden voor financiering en op welke wijze dit exact plaats zal vinden, wordt op dit moment landelijk uitgewerkt. Wij zullen deze voorwaarden opnemen in ons inkoopbeleid 2027.

Het is natuurlijk van belang dat er geen taken op twee plekken tegelijkertijd uitgevoerd en gefinancierd worden. Hier zullen wij bij de financiering van RESV’s dan ook oog voor hebben. Indien er taken verplaatsen van een ander samenwerkingsverband of (regionale)organisatie naar een RESV, dan verplaatsen de gelden mee.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam