Aanvulling inkoopbeleid 2025: Nieuwe prestaties voor zorgtrajecten kwetsbare patiënten

02-09-2024

Vanaf 1 januari 2025 kunnen zorgaanbieders, die in de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan MESO-pilots, de startfase en vervolgfase van zorgtrajecten voor kwetsbare patiënten bij ons declareren op basis van nieuwe prestaties. Hiervoor bieden we desbetreffende zorgaanbieders een nieuwe overeenkomst aan. De minimumeisen om in aanmerking te komen voor deze overeenkomst, hebben we opgenomen in ons inkoopbeleid ELV, GRZ en GZSP 2025. 

Waarom deze aanvulling?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 1 juli 2024 een structurele betaaltitel voor ‘Zorgtraject Kwetsbare Patiënten’ gepubliceerd in de beleidsregel geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen - BR/REG-25102. De betaaltitel bestaat uit prestaties voor de startfase (de eerste 3 maanden) en vervolgfase (per maand) van zorgtrajecten voor kwetsbare patiënten.

Deze prestaties zijn ontwikkeld op basis van resultaten van zogeheten MESO-pilots. MESO staat voor Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde, waarbij de huisarts en de Specialist Ouderengeneeskunde nauw samenwerken.

We kopen deze nieuwe prestaties in bij zorgaanbieders die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan een MESO-pilot. Op die manier kan deze zorg ook in 2025 bekostigd worden. In 2025 bepalen we, mede op basis van ons beleid Huisartsenzorg, het beleid rondom deze prestaties voor de komende jaren.

Wat betekent dit voor u als zorgaanbieder?

Heeft u de afgelopen jaren deelgenomen aan een MESO-pilot? Dan bieden we u voor 2025 per e-mail een zorgovereenkomst aan waar de nieuwe prestaties in staan opgenomen. Accepteert u deze overeenkomst? Dan kunt u vanaf 1 januari 2025 de nieuwe prestaties voor de startfase en vervolgfase van zorgtrajecten voor kwetsbare patiënten bij ons declareren.

Heeft u de afgelopen jaren niet deelgenomen aan een MESO-pilot? Dan kunt u de nieuwe prestaties niet bij ons declareren. Indien u voor 2025 in aanmerking komt voor een Zorgovereenkomst GZSP, voldoet aan de minimumeisen voor zorgaanbieders en aan de minimumeisen voor zorg die geleverd wordt door een Specialist Ouderengeneeskunde (SO), kunt u de zorg voor kwetsbare patiënten declareren via de bestaande, reguliere prestatie ‘Zorg zoals specialisten ouderengeneeskunde bieden’.

Aanvulling inkoopbeleid 2025

Deze aanvulling staat opgenomen in ons inkoopbeleid ELV, GRZ & GSZP 2025 en is te vinden in het hoofdstuk ‘Wijzigingen/aanvullingen op het inkoopbeleid’. De minimumeisen voor het declareren van deze nieuwe prestaties staan opgenomen in het hoofdstuk 2 ‘Onze minimumeisen voor zorgaanbieders’.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam