Veelgestelde vragen over het voorkeursbeleid insulines
Sinds 1 januari 2021 wijzen wij meerdere biosimilar insulines als voorkeursgeneesmiddel aan voor diabetespatiënten. Meer informatie over deze aanwijzingen leest u in het nieuwsbericht. Hieronder vindt u de meestgestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden.
Veelgestelde vragen en antwoorden
-
Wij hebben een tweetal werkzame stoffen van insuline als voorkeursgeneesmiddel opgenomen in ons preferentiebeleid.
Werkzame stof Voorkeursgeneesmiddel ZI-nummer Productcluster
(PRK)Insuline Lispro Insuline lispro sanof solostar inj 100e/ml pen 3ml 16897501 121363 Insuline lispro sanofi injvlst 100e/ml patroon 3ml 16897528 65846 Insuline lispro sanofi injvlst 100e/ml flacon 10ml 16897536 65838 Insuline Aspart Insuline aspart sanofi penfill injvlst 100e/ml patroon 3ml 16949196 53902 Insuline aspart sanofi solostar injvlst 100e/ml pen 3ml 16949226 121355 Insuline aspart sanofi solostar injvlst 100e/ml flacon 10 ml 17050014 53880 -
Wij hebben meerder insulines als voorkeursgeneesmiddel aangewezen voor diabetespatiënten. De aanwijzing betreft de biosimilars:
- Lispro van Sanofi
- Aspart van Sanofi
Nieuwe gebruikers dienen te starten met het voorkeursgeneesmiddel. Daarnaast kunnen patiënten die nu ingesteld zijn op insuline lispro of insuline aspart van een andere fabrikant omgezet worden op het voorkeursgeneesmiddel.
-
Halve eenheden kunnen worden gespoten met de Junior Pen van Sanofi, welke compatible is met de voorkeusgeneesmiddelen.
-
Ja, de voorkeursgeneesmiddelen vallen onder vergoeding vanuit de basisverzekering. Deze voorkeursgeneesmiddelen brengen wij niet ten laste van het eigen risico.
-
Ja. In de aandachtspunten van de NDF is er beschreven dat er voor zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en kinderen tot 18 jaar extra opgelet dient te worden. Bij hen dient individueel beoordeeld te worden of patiënten wel of niet in aanmerking komen voor een omzetting. De aangewezen preferente geneesmiddelen van de insulines Aspart en Lispro zijn geregistreerd voor kinderen (vanaf 1 jaar) en volwassenen.
-
Om de omzetting naar het voorkeursgeneesmiddel verantwoord en zorgvuldig te laten plaatsvinden is gezamenlijk met NDF, DVN, KNMP en VGZ een lijst met aandachtspunten opgesteld om toe te passen tijdens omzetting. De apotheker kan daarbij een eerste uitgifte met begeleidingsgesprek declareren.
-
De patiënt heeft recht op vergoeding van het voorkeursgeneesmiddel. Een niet-preferent geneesmiddel wordt in principe niet vergoed, tenzij in samenspraak met de arts en apotheker vastgesteld is dat het gebruik van het voorkeursgeneesmiddel niet verantwoord is. Wij vergoeden in dat geval de kosten van het niet-preferente geneesmiddel.
-
Deze voorkeursgeneesmiddelen zijn aangewezen tot en met 31 december 2026.
-
Patiënten ingesteld op Fiasp mogen dit blijven gebruiken, mits er een medische noodzaak is om af te wijken van het voorkeursgeneesmiddel Insuline Aspart van Sanofi.
-
Ja. De aangewezen insulines gelden voor alle patiënten.
-
De kosten van Lyumjev worden vergoed, mits er een medische noodzaak is om af te wijken van het voorkeursgeneesmiddel Insuline Lispro van Sanofi.