In het Integraal Zorgakkoord (IZA) worden onder andere apothekers opgeroepen om de organisatie van de eerstelijnszorg te versterken. Er wordt daarbij een duidelijke oproep gedaan voor taakherschikking. Concreet betekent dit dat apothekers gevraagd wordt, om waar het mogelijk is, taken van de huisarts over te nemen. Deze taakherschikking vraagt ook om nieuwe en passende bekostigingsvormen, zodat apothekers die zich volledig willen toewijden aan zorginhoudelijke taken ook echt bestaansrecht (kunnen) hebben.
We vinden het belangrijk dat apothekers waardering krijgen voor hun rol als zorginhoudelijk medicatiespecialist en dat er voldoende ruimte en tijd is om taken van de huisarts over te nemen. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat medicatiefouten worden voorkomen, het aantal ziekenhuisopnames waar mogelijk daalt, de kwaliteit van farmaceutische zorg nog beter wordt, behandeldoelen sneller en efficiënter behaald worden en geneesmiddelen gepast gebruikt worden.
In 2025 willen we meer farmaceutische zorgprestaties contracteren. Met name om zorgaanbieders te stimuleren meer aandacht te besteden aan de farmaceutische begeleiding bij het gebruik van geneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan consultvoeringen of de begeleiding bij het afbouwen van medicatiegebruik.
Op de lange termijn biedt het scheiden van distributie en patiëntenzorg meer ruimte voor taakdifferentiatie en -herschikking binnen de farmaceutische zorg. Ook ontstaat er meer ruimte voor de (her)verdeling van zorginhoudelijke taken met andere zorgaanbieders in de regio. Daarbij is ons uitgangspunt om de veranderingen in het farmaceutische zorglandschap te realiseren binnen het huidige budgettaire kader.