Voortzetting versoepeld voorkeursbeleid Levosert

Keuze voor hormoonspiraal blijft aan de huisarts 

12-08-2024
Op dit moment voeren we een versoepeld voorkeursbeleid voor de hormoonspiraal Levosert. Naar aanleiding van gesprekken met huisartsen, de LHV en het NHG over dit beleid, hebben we onderzocht wat huisartsen nodig hebben om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert. Op basis van dit onderzoek hebben we besloten ons versoepelde voorkeursbeleid voort te zetten. De keuze voor welk merk hormoonspiraal wordt geplaatst, blijft dus aan de huisarts. 

Ervaringen onderzoeksgroep zijn positief

Samen met een groep huisartsen hebben we in 2023 en begin 2024 onderzocht wat er nodig is om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert. Tijdens dit onderzoek hebben de deelnemende huisartsen een training gevolgd voor het plaatsen van de hormoonspiraal. Daarna zijn zij in de praktijk gestart met het plaatsen ervan. De ervaringen zijn positief. De trainingen worden positief beoordeeld en vormen een goede basis om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal.

Keuze voor hormoonspiraal blijft aan de huisarts

Tegelijkertijd beseffen we dat ervaringen in de praktijk essentieel zijn om volledig bekwaam en vertrouwd te raken met het plaatsen van een hormoonspiraal. Daarom blijven huisartsen vrij om te kiezen welke hormoonspiraal zij plaatsen en verandert er niets in ons beleid.

Lever het gewenste merk hormoonspiraal dat in het recept staat 

Het is belangrijk dat u het merk hormoonspiraal levert dat de huisarts op het recept heeft uitgeschreven. Staat er geen specifiek merk vermeld? Dan levert u vanwege het voorkeursbeleid Levosert. Omdat de keuze voor het merk aan de huisarts is, wordt de hormoonspiraal niet meegenomen in uw apotheekprofiel.

Levosert uitgesloten van eigen risico

Huisartsen die zich vertrouwd voelen om met de hormoonspiraal Levosert te werken, moedigen we uiteraard aan om de hormoonspiraal van Levosert te plaatsen bij onze verzekerden. Vanwege het versoepelde voorkeursbeleid, is Levosert namelijk uitgesloten van het eigen risico van verzekerden wanneer er aanspraak op wordt gemaakt vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering worden hormoonspiralen altijd vrijgesteld van het eigen risico. 

Wilt u meer informatie over ons voorkeursbeleid Levosert?

Bekijk dan de veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam