Digitale GGZ
Passende zorg betekent steeds vaker een mix van digitaal en fysiek aangeboden zorg, zoveel mogelijk gepersonaliseerd. Digitalisering is noodzakelijk om te voldoen aan de veranderende behoeften van cliënten, maar zeker ook als oplossingsrichting voor de wachtlijsten, de arbeidsmarktproblematiek én de stijgende zorgkosten.
Grip op gezondheid
We geven onze leden graag meer grip op hun gezondheid en mentaal welbevinden. Dit doen we door online toepassingen - waaronder zelfhulpprogramma’s - aan te bieden op het gebied van gezond leven en mentale gezondheid. Deze inzet draagt bij aan het afbuigen van zorg naar andere vormen van hulp of het verkorten van zorg. Een voorbeeld hiervan is onze hooggewaardeerde app VGZ Mindfulness Coach.
Continuïteit van zorg

De inzet van digitale toepassingen heeft ook een positieve invloed op de continuïteit van zorg. De behandelaar en de cliënt zijn bij een digitale behandeling namelijk minder afhankelijk van plaats en tijd. Dit biedt bijvoorbeeld voordelen als reizen voor een cliënt belastend is of als de cliënt zich tijdens de behandeling op verschillende plaatsen bevindt. Het is makkelijker in te passen in het dagelijks leven. Het minder afhankelijk zijn van tijd en plaats en de mogelijkheid om de zorg bovenregionaal aan te bieden, dragen ook bij aan het vergroten van de toegankelijkheid van zorg. Specifiek in regio’s waar zorg minder goed bereikbaar is, of waar de wachtlijsten langer zijn. Digitale zorg verlaagt zo de druk op de wachtlijsten.
Samenwerken aan digitalisering
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat de ambitie ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ opgenomen. Onderdeel van deze ambitie is het vrijspelen van 6% behandelcapaciteit door de inzet van digitale zorg en het hybridiseren van 70% van de geschikte zorgpaden. Door in te zetten op deze norm werken we in gezamenlijkheid aan het toegankelijk houden van de zorg.
De gezamenlijke ambitie in het IZA hebben we met alle zorgverzekeraars in Nederland vertaald naar specifieke ambities die de verdere groei van digitale en hybride zorg stimuleren en faciliteren. Deze staan beschreven in het dossier Ambities zorginkoop, digitale zorg en gegevensuitwisseling van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Gezien de grote maatschappelijke urgentie, verwachten we dat zorgaanbieders actief op digitale en hybride zorg inzetten.
Onze inzet op digitale zorg
Onze focus op digitalisering voor 2026 ligt - in lijn met het IZA - dan ook specifiek op het vergroten van de behandelcapaciteit. Een behandeling kan namelijk efficiënter worden ingericht, met kortere directe behandeltijd, wanneer deze (grotendeels) digitaal is. Een goed voorbeeld hiervan is de Good Practice ‘Digitale poli voor multidisciplinaire GGZ’. Ook kunnen meertalige behandelaren breder worden ingezet, zodat de behandelcapaciteit optimaal wordt benut.
We stimuleren en faciliteren de inzet van digitale zorg bij verwijzers door ze actief te attenderen op de voordelen van digitale zorg. Ook voeren we verschillende pilots uit om het verwijzen naar digitale GGZ te ondersteunen. Daarnaast verwachten we van GGZ-aanbieders dat ze bewezen, succesvolle en kansrijke praktijkvoorbeelden (Good Practices) van digitale en hybride zorg delen en implementeren.