Passende en doelmatige GGZ

We staan voor passende en doelmatige zorg. Dit is zorg die effectief is, voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk en meerwaarde heeft voor de cliënt. Tegelijkertijd worden mensen, materialen en middelen doelmatig ingezet. Passende zorg draagt actief bij aan het functioneren en de kwaliteit van leven van onze leden.

 Inzichten vanuit het zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel is sinds 2022 de bekostigingssystematiek voor de GGZ. Deze systematiek hanteert eenvoudige regels en faciliteert duidelijke nota’s en eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. Bovendien biedt het sneller inzicht in de geleverde zorg en daarbij behorende kosten. Op basis van de eerste inzichten zien we grote verschillen tussen zorgaanbieders in de geleverde zorg bij vergelijkbare zorgvragen. In 2026 richten wij ons op het verkleinen van deze verschillen door zorgaanbieders te stimuleren passende en doelmatige zorg te leveren. Met onze initiatieven bevorderen we tegelijkertijd de toegankelijkheid van de zorg en de optimale inzet van het beschikbare personeel.

 Samenhang zorgvraag en setting

Een onderdeel van het zorgprestatiemodel zijn de verschillende settings. Settings maken onderscheid in de context waarin de zorg wordt geleverd, de benodigde infrastructuur en inzet van verschillende disciplines. De setting bepaalt mede welk tarief tegenover een prestatie staat.

Wij verwachten een logische samenhang tussen de zorgvraag en de setting waarin de zorg is geleverd. Op basis van eerste inzichten valt het ons op dat binnen bepaalde settings veel zorg wordt geleverd die onlogisch is, gebaseerd op de zorgvraag. We verwachten bijvoorbeeld geen zorgvraagtypes 1, 2 en 3 te zien in een outreachende, klinische of hoogspecialistische setting. Ook de combinatie van Generalistische Basis GGZ met andere settings dan 1 en 2 zien wij niet als passend. Daarom passen we onze bekostiging hier vanaf 2026 op aan. We vergoeden alleen zorg waar de cliënt redelijkerwijs op is aangewezen.

Het is daarom essentieel dat zorgaanbieders de zorgvraagtypering, de setting en de diagnose (DSM- hoofdgroepen en GBGGZ-profielen) nauwkeuring registreren en aanpassen als de zorgvraag verandert.

 Groepsbehandeling

We gaan zorgaanbieders stimuleren om meer groepsbehandeling te leveren. Hierover maken we afspraken tijdens de inkoop. We zien momenteel veel variatie in de mate waarin zorgaanbieders groepsbehandeling inzetten. Door zorg in groepen aan te bieden kunnen er meer mensen geholpen worden en wordt er behandelcapaciteit vrijgespeeld, zonder in te leveren op de effectiviteit van de behandeling. Groepsbehandeling biedt daarnaast voordelen buiten de therapiesessie om, aangezien cliënten bekend zijn met lotgenoten die elkaar kunnen steunen en helpen als het even tegenzit. Hiermee heeft groepsbehandeling een positieve invloed op het volledige behandelproces.

 Ruimte voor complexe problematiek

We zien een toename van de behandeling van lichte zorgvragen. Dit gaat ten koste van de toegankelijkheid van de GGZ voor mensen met complexe problematiek. We willen dat de zorg zo goed mogelijk aansluit bij ieders expertise, om optimaal gebruik te maken van beschikbare capaciteit. Om ruimte te creëren voor de behandeling van complexe problematiek (bijvoorbeeld de EPA-doelgroep), kopen we dit alleen in bij geïntegreerde instellingen. Complexe problematiek sluit namelijk aan op de aard van de organisatie met verschillende disciplines en mogelijkheid tot opschalen bij crisis. Ambulante, monodisciplinaire zorg en multidisciplinaire zorg die in hoge mate voorspelbaar en planbaar is, kopen we primair in bij ambulante zorgaanbieders.

 Gesprekken over cruciale zorg

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken om gezamenlijk “zicht te krijgen op de benodigde capaciteit, voorzieningen en infrastructuur van (boven)regionaal cruciaal zorgaanbod, passend bij de zorgvraag van de patiënt” (IZA – pagina 60-62). In 2025 starten we met regionale gesprekken over deze zorg. Hiervoor volgen we de gemaakte afspraken in de Gespreksleidraad cruciale ggz.

 Zorgvuldige inzet van klinische zorg

Klinische zorg doet een groot beroep op de zorg en moet daarom zorgvuldig worden ingezet. Wij verwachten van zorgaanbieders dat indicaties voor opname op een gestructureerde manier en waar nodig met behulp van een triage-instrument gesteld worden. Naast de juiste indicatiestelling, monitoren we de ligduur. Wanneer de gedeclareerde ligduur structureel hoog is of wanneer die hoger is dan de stand van wetenschap en praktijk stelt, gaan wij hierover in gesprek met de zorgaanbieder.

Daarnaast verwachten we van zorgaanbieders dat zij het klinische verblijf van cliënten tussentijds evalueren. Zodat ze waar nodig de verblijfszwaarte op- en afschalen, overgaan op ambulante behandeling of de cliënt tijdig laten doorstromen naar woonvormen binnen de WMO of de WLZ.

 Zorg vergoed onder voorwaarden

Bepaalde zorg valt slechts deels of onder voorwaarden onder de aanspraak van de GGZ, of is alleen voorbehouden aan bepaalde zorgaanbieders. Denk bijvoorbeeld aan psycho-oncologische zorg, transgenderzorg, gedragsverslavingen en zorg binnen ziekenhuizen. Wij gaan ervan uit dat als zorgaanbieders zich houden aan de aanspraak, richtlijnen en voorwaarden, we de schaarse middelen het meest optimaal inzetten en zorgen voor een toekomstbestendige GGZ.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam