Contractering Mentale Gezondheidsnetwerken voor 2025

31-10-2024
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat elke regio een Mentale gezondheidsnetwerk (MGN) krijgt. Hierin werken de GGZ, huisartsen en het sociaal domein samen. Een belangrijke functie van het MGN is het ‘verkennend gesprek’. Binnenkort start de contractering van het verkennend gesprek via de RHO van het MGN. 

Verkennend gesprek voor de juiste verwijzing 

Soms is het voor een huisarts niet helemaal duidelijk welke hulp of zorg een cliënt nodig heeft. In dat geval kan de huisarts een 'verkennend gesprek' adviseren. Tijdens dit gesprek onderzoeken een psycholoog en een medewerker van het sociaal domein samen waar de cliënt het beste naar verwezen kan worden: naar de GGZ, het sociaal domein, of naar een combinatie van beiden. Zo krijgt de cliënt sneller de zorg of hulp die in die situatie het meest passend is.

Contractering via regionale huisartsenorganisaties

Vanaf 2025 is het verkennend gesprek een aanspraak vanuit de basisverzekering Zvw. Het verkennend gesprek contracteren we niet via individuele zorgaanbieders, maar via de MGN’s die de gesprekken uitvoeren. Mede omdat de huisarts de initiator is voor de inzet van het verkennend gesprek, kopen wij het verkennend gesprek in bij de regionale huisartsenorganisatie (RHO) die aangesloten is bij het MGN.

Zorgverzekeraars zullen voor de contractering van het verkennend gesprek gelijkgericht handelen op inhoud en volgbeleid toepassen op de prijs. Voor de contractering van de drie overige functies van het mentale gezondheidsnetwerk (transfermechanisme, informatievoorziening wachttijden en domeinoverstijgend casusoverleg), zullen we gelijkgericht handelen op inhoud en prijs. Dit doen zorgverzekeraars in lijn met de landelijk vastgestelde Leidraad Contractering Mentale Gezondheidsnetwerken

Gesprekken over plan 2025

Er zijn meerdere instapmomenten in 2025 voor de contractering van het verkennend gesprek (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober). De eerste zorgverzekeraar in een regio benadert de gemandateerde partijen van het MGN en nodigt hen uit om een plan en begroting voor 2025 in te dienen. In dit plan staat onder andere hoeveel verkennende gesprekken het MGN kan uitvoeren. De eerste en tweede zorgverzekeraar in de regio beoordelen het plan aan de hand van de voorwaarden in de leidraad. Vervolgens zijn er gesprekken tussen de zorgverzekeraars en het MGN om overeenstemming te bereiken over de inhoud van het plan en over de contractafspraken voor de inzet van het verkennend gesprek. Als er overeenstemming is bereikt, worden het plan en bijbehorende afspraken vastgelegd in het VECOZO Identificatieportaal.

Bent u als GGZ-aanbieder niet aangesloten bij een MGN?

Dan is de contractering van het verkennend gesprek niet van toepassing op u. Alleen GGZ-aanbieders die onderdeel zijn van een MGN, zullen de verkennende gesprekken gaan uitvoeren. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan een MGN in uw regio? Bekijk dan meer informatie op de website van Mentale Gezondheidsnetwerken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de contractering van het verkennend gesprek in 2025, of wilt u als MGN zelf contact opnemen? Dan kunt u ons bereiken via ons contactformulier.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam