Digitale en fysieke zorg: toegankelijke huisartsenzorg voor iedereen

We vinden het belangrijk dat lokale huisartsenpraktijken altijd laagdrempelig en goed te bereiken zijn voor onze leden. Om de toegankelijkheid van de huisartsenzorg te waarborgen, sluiten fysieke en digitale huisartsenzorg naadloos op elkaar aan. Dichtbij of digitaal, maar altijd persoonlijk en het liefst met een vast team aan lokale zorgprofessionals. Met name voor patiënten die dat echt nodig hebben.

 Hybride zorgmodel

Om te zorgen dat onze leden ook in de toekomst toegang houden tot goede huisartsenzorg, onderzoeken en stimuleren we innovatieve oplossingen in de huisartsenzorg. Zo is en blijft de vertrouwde lokale huisarts beschikbaar voor zijn patiënten en heeft hij meer tijd voor de patiënt die dat nodig heeft. We werken samen met onder andere huisartsen, innovatieve partners en Regionale Huisartsenorganisaties (RHO’s) aan een hybride zorgmodel.

De digitale schil, als onderdeel van het hybride zorgmodel

In dit model vindt het eerste contact over een zorgvraag digitaal plaats, vanuit een zogeheten digitale schil. Als er op basis van dit eerste, digitale contact alsnog een fysiek contactmoment tussen patiënt en huisarts nodig is, wordt er een fysieke afspraak ingepland bij de lokale huisartsenpraktijk. In dit model sluiten digitale en fysieke zorg naadloos op elkaar aan, omdat alle zorgprofessionals toegang hebben tot het medisch dossier van de patiënt. Ook wordt er rekening gehouden met eenduidige werkprocessen.

De zorg in de (boven) regionale digitale schil is beschikbaar voor alle patiënten van de praktijk en wordt geleverd door zowel huisartsen als doktersassistenten. Op deze manier kunnen we de beschikbare zorgcapaciteit, binnen en buiten de regio, optimaal en flexibel inzetten.

 Zorg die aansluit bij de behoeften en wensen van de patiënt

Aangezien niet elke patiënt dezelfde behoefte heeft, wordt het steeds belangrijker om de manier waarop patiënten zorg willen ontvangen goed af te stemmen op de manier waarop het zorgaanbod wordt aangeboden. Sommige mensen willen graag een fysiek bezoek brengen aan de huisarts, terwijl anderen bijvoorbeeld graag een digitaal consult (via chat) willen.

Meer tijd en aandacht voor patiënten waarbij een fysiek bezoek echt noodzakelijk is

Door het zorgaanbod slim en op verschillende manieren aan te bieden, creëren we ruimte. Deze ruimte maakt het mogelijk dat patiënten zelf kunnen kiezen hoe zij zorg willen ontvangen. Past een digitaal consult of andere digitale innovaties, zoals thuismeten, bij de zorgvraag van de patiënt? Dan levert dit ook weer ruimte, tijd en aandacht op voor patiënten waarbij een fysiek bezoek aan de huisarts wel noodzakelijk is.

Door het zorgaanbod goed af te stemmen op de zorgbehoeften van patiënten én extra aandacht voor hybride zorg (digitaal waar kan, fysiek waar nodig) kunnen we de beschikbare zorgcapaciteit in regio’s zo effectief mogelijk inzetten.

 Digitale tools

We stimuleren de inzet van digitale tools die ruimte creëren in de huisartsenpraktijk. Bij voorkeur zijn dit digitale tools die naadloos geïntegreerd zijn in het zorgproces. Dit betekent dat de huisartsenpraktijk de praktijkprocessen zodanig inricht dat de digitale tools ook effectief ingezet kunnen worden en er daadwerkelijk tijd vrijgespeeld wordt binnen de praktijk. Voorbeelden van digitale tools zijn digitale triage en spraakgestuurd rapporteren. 

Verschillende vormen van financiering en ondersteuning

Om de inzet van digitale tools te stimuleren, stellen we verschillende vormen van financiering beschikbaar. Zo kunnen huisartsen bijvoorbeeld aanvullende prestaties toevoegen aan een overeenkomst. Dit gebeurt in de vorm van een addendum. Voorbeelden van deze addenda zijn Service, bereikbaarheid & digitalisering en Zorgvernieuwing.

Naast het stimuleren van het gebruik van bestaande digitale tools helpen we ook concreet bij het ontwikkelen van nieuwe tools. Samen met huisartsen, huisartspraktijken en Regionale Huisartsenorganisaties (RHO’s) ontwikkelen en implementeren we verschillende hybride en volledig digitale initiatieven.

 Chronische ketenzorg vernieuwen met de inzet van telemonitoring

De zorg aan patiënten met 1 of meerdere chronische aandoeningen kopen we al langere tijd in als multidisciplinaire zorg. Bijvoorbeeld voor COPD, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verhoogd vasculair risico.

Steeds meer aandacht voor passende en digitale zorg binnen de chronische ketenzorg

Om in de toekomst zorg te kunnen blijven leveren aan de groeiende groep patiënten met 1 of meerdere chronische aandoeningen is doorontwikkeling en vernieuwing van de chronische ketenzorg nodig.

In verschillende regio’s en door landelijke partijen worden al stappen gezet om de ketenzorg te vernieuwen. Thuismeten vinden we een belangrijk onderdeel om in de vernieuwde ketenzorg mee te nemen. Met thuismeten bedoelen we het op afstand monitoren van patiënten als onderdeel van een medische behandeling. Over het algemeen wordt thuismeten door de patiënt zelf in de thuissituatie gedaan. Om deze ontwikkeling te stimuleren wordt de inzet van thuismeten voor patiënten met een chronische aandoening een standaard onderdeel van de variabele beloning.

 Meer Tijd Voor de Patiënt

We stimuleren huisartsen om samen met RHO’s actief aan de slag te gaan met initiatieven die onderdeel uitmaken van het gedachtegoed ‘Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP)’. Deze initiatieven ondersteunen huisartsenpraktijken bij het verminderen van de werkdruk, terwijl de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft en het werkplezier toeneemt. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam