Om een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame toekomst voor iedereen zetten we ons in voor het klimaat en proberen we onze impact op het milieu te verlagen. Dit doen we door onze bedrijfsvoering aan te passen en een duurzaam beleggingsbeleid te hanteren. Daarnaast hebben we bij het inkopen van zorg steeds meer aandacht voor duurzaamheid. De zorgsector heeft namelijk een groot aandeel in de CO2-uitstoot, het grondstofverbruik en de afvalproductie in Nederland.
De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot, 13% van het grondstofverbruik en 4% van het afval in Nederland (RIVM, 2022). Dit heeft ernstige gevolgen voor onze leefomgeving, gezondheid en gezondheidszorg. Om deze negatieve impact van de zorg te verkleinen en de zorg toekomstbestendig te maken, is een transitie nodig naar zorg met minimale impact op klimaat en milieu.
We vinden het belangrijk dat de zorgsector duurzamer wordt en daar kunnen wij aan bijdragen. Daarom hebben we in 2022 de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ3.0) ondertekend.
Om de verduurzaming van de zorg te versnellen, hebben we samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op basis van de Green Deal Duurzame Zorg het Zorginkoopbeleid 2026 Verduurzamen van de zorg voor de huisartsenzorg opgesteld.
Met dit beleid sturen we gezamenlijk en gelijktijdig op gemeenschappelijke doelen en tijdslijnen. We vinden het belangrijk dat zorgaanbieders actief aan de slag gaan met de doelen die staan vermeld in de GDDZ3.0. Voor huisartsen ligt daarbij de focus op het duurzamer voorschrijven van medicatie en het verduurzamen van de huisartsenpraktijk.
De quickscan 'De Duurzame huisartsenpraktijk' van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
FIT-initiatieven zijn initiatieven die bijdragen aan een fitte, duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Een mooi voorbeeld van een groen FIT-initiatief is 'Papierloze onderzoeksbank' van Isala. Daar laten ze het papier weg op de onderzoeksbanken. In overleg met ziekenhuishygiëne is namelijk bepaald dat papier op de onderzoeksbank niet langer nodig is, omdat de onderzoeksbank na gebruik alsnog gereinigd moet worden.
Bekijk de infographic