We vinden het belangrijk dat zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het verlenen van zorg aan de patiënten die fysieke zorg nodig hebben.
Om ervoor te zorgen dat er meer tijd overblijft voor de patiënt en de huisarts zich kan focussen op huisartsgeneeskundige zorg, stimuleren we de ontwikkeling en inzet van (boven)regionale vormen van ondersteuning aan huisartsenpraktijken. Deze (boven)regionale vormen van ondersteuning aan huisartsenpraktijken richten zich bijvoorbeeld op het werven van personeel, het faciliteren van passende opleidingsmogelijkheden of het centraal en collectief inkopen van benodigde ICT-systemen.
Om een concrete bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dergelijke vormen van ondersteuning aan huisartsenpraktijken, starten we vanaf 2026 met het aanvullend inkopen van praktijkmanagement bij de RHO’s. Meer informatie over het aanvullend inkopen van praktijkmanagement staat vermeld in ons inkoopbeleid 2026-2027.
Bij het introduceren van een centrale vorm van ondersteuning aan huisartsenpraktijken hoort ook de introductie van een zogeheten (boven)regionale digitale schil, als onderdeel van het hybride zorgmodel.
In de digitale schil vindt het eerste contact over een zorgvraag digitaal plaats. Als er op basis van dit eerste, digitale contact een fysiek contactmoment tussen patiënt en huisarts nodig is, wordt er een fysieke afspraak ingepland bij de huisartsenpraktijk. De digitale schil wordt (boven)regionaal ingezet, zodat we de beschikbare zorgcapaciteit, binnen en buiten de regio, optimaal en flexibel inzetten. In de aankomende jaren willen we samen met de RHO’s en innovatieve partners ervaring opdoen met de inzet van een (boven) regionale digitale schil. Ook ondersteunen we de RHO’s bij de planvorming en uitvoering ervan. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat de regio’s van elkaar leren, zodat de ontwikkeling en implementatie in de toekomst versnelt plaatsvindt.