Eigen regie en grip op gezondheid

Om de kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsenzorg in Nederland te waarborgen, is het belangrijk dat we samen met huisartsen en patiënten kijken naar manieren om zorg te voorkomen, te verleiden en te begeleiden naar een passend antwoord.

 Het sociale netwerk van patiënten & het sociale domein

Om meer grip te krijgen op eigen gezondheid is het sociale netwerk van mensen erg belangrijk. Dit sociale netwerk richt zich op verschillende vormen van steun. Bijvoorbeeld steun geven door elkaar te zien, te helpen of gewoon door met elkaar mee te leven. Daarnaast kan er hulp geboden worden vanuit het sociale domein.

Medische hulpvragen in de eerstelijnszorg

In sommige gevallen biedt het sociale netwerk van de patiënt of hulp vanuit het sociale domein al uitkomst, zodat het aantal medische hulpvragen zo laag mogelijk blijft. Biedt het sociale netwerk onvoldoende steun of ontstaat er een medische hulpvraag? Dan wordt de patiënt geholpen in de eerstelijnszorg. Afhankelijk van de specifieke zorgvraag wordt er dan zorg verleend door bijvoorbeeld de huisarts, een wijkverpleegkundige of een apotheker. 

Samengevat zijn we ervan overtuigd dat wanneer meer mensen grip krijgen op hun gezondheid en er voldoende hulp is vanuit het sociale domein, we de druk op de huisartsenzorg kunnen verlagen en de zorg toegankelijkheid kunnen houden.

 Digitale gezondheidsinformatie voor onze leden

Om onze leden te stimuleren om eigen regie te nemen en daarmee de druk op de huisartsenzorg te verlagen, gidsen we ze naar betrouwbare online gezondheidsinformatie. Een mooi voorbeeld hiervan is Thuisarts.nl. Thuisarts geeft betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte, gemaakt door (huis)artsen. Naast Thuisarts bieden we onze leden diverse gezondheidsservices aan.

 Samenwerking tussen zorgprofessionals in de regio 

Naast het stimuleren van grip op eigen gezondheid zien we oplossingsrichtingen in de samenwerking tussen zorgprofessionals in de regio. Het is niet langer houdbaar om alle zorgvragen direct bij huisartsen neer te leggen. Daarom wordt het steeds belangrijker dat zorgvragen sneller op de juiste plek terechtkomen.

Door de samenwerking tussen zorgprofessionals in de regio goed te organiseren, kunnen we de beschikbare capaciteit van zorg doelmatig inzetten en verlaagt het de druk op de huisartsenpraktijk.

Om de onderlinge samenwerking tussen zorgprofessionals nog effectiever te organiseren, krijgen RHO’s vanaf 2026 extra middelen om dit te organiseren. Daarnaast zijn er verschillende andere initiatieven en afspraken opgenomen in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Afspraken en initiatieven om de samenwerking nog effectiever te organiseren

  • Begin 2024 hebben we samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en andere partijen uit het zorgveld de visie Eerstelijnszorg 2030 ontwikkeld en ondertekend. In deze visie staan afspraken opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de eerstelijnszorg toegankelijk blijft en bijdraagt aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen.

    Aansluiten bij samenwerkingsverbanden

    In het verlengde van deze visie verwachten we van huisartsenpraktijken dat zij zich aansluiten bij (de nog te vormen) eerstelijnssamenwerkings- en wijkverbanden. Dit zijn speciale samenwerkingsverbanden tussen huisartsenteams, apothekers, wijkverpleegkundigen en het sociale domein. Deze samenwerkingsverbanden moeten de onderlinge samenwerking verder optimaliseren, zodat we het groeiend aantal zorgvragen goed kunnen opvangen met een passend zorgaanbod.

  • Voor patiënten die geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig hebben, is het belangrijk dat ze na een verwijzing direct de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Dit is beter voor de patiënt en het scheelt de huisarts tijd doordat extra verwijzingen worden voorkomen. Om verwijzingen naar de GGZ te optimaliseren, worden er Mentale Gezondheidsnetwerken (MGN’s) opgezet.   

    Deze MGN’s moeten zorgen voor een integrale en frictieloze samenwerking tussen huisartsen, het sociaal domein en de GGZ. De huisarts wordt door deze MGN’s ondersteund bij het verwijzen van patiënten met psychische klachten. Zo ontvangen patiënten sneller de juiste zorg op de juiste plek. Ook draagt dit bij aan het beter benutten van de beschikbare capaciteit van personeel, het verkorten van wachtlijsten in de GGZ en het verminderen van de hoeveelheid overbruggingszorg.

    Meer informatie over ons beleid rondom Mentale Gezondheidsnetwerken leest u in het inkoopbeleid geestelijke gezondheidzorg.

  • Gezondheid is meer dan medische klachten verhelpen. Vaak spelen onderliggende, sociaal maatschappelijke problemen een rol in de gezondheid en het welzijn van mensen.

    Daarom werken we samen met het sociale domein en gemeenten aan initiatieven om een gezonde levensstijl te stimuleren. Zo kunnen we de zorg gezamenlijk ontlasten. Deze initiatieven omvatten een 5-tal ketenaanpakken:

    1. Kansrijke start 
    2. Valpreventie bij ouderen 
    3. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) 
    4. Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen  
    5. Welzijn op recept

    Lees meer informatie over ketenaanpakken voor een gezonde samenleving.

  • Digitale innovaties in de zorg moeten niet gehinderd worden door beperkingen in digitale gegevensuitwisselingen. Daarom vinden we het belangrijk dat digitale innovaties voor het uitwisselen van gegevens, zoals patiëntenportalen, gebruikmaken van open standaarden in systemen.

    Als een standaard ‘open’ is, kunnen patiënten zelf hun medische gegevens inzien en kunnen de systemen door alle betrokken zorgaanbieders gebruikt worden. Dit versnelt de implementatie en het gebruik van digitale innovaties op het gebied van gegevensuitwisseling.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam