Door de inzet van slimme digitale triage gaan zowel de huisarts als de patiënt optimaal voorbereid een consult in. Slimme digitale triage zorgt voor:
We zien voordelen in de combinatie van digitale, plaats- en tijdsonafhankelijke zorg met fysieke, vaak complexere zorg dichtbij huis. Zo kunnen zorgprofessionals flexibeler worden ingezet, kunnen we zorgaanbod toevoegen aan een praktijk of regio, is er meer tijd voor de patiënt die dat nodig heeft, en kan een praktijk aan meer patiënten zorg leveren. Onze insteek is digitaal waar kan, fysiek waar nodig.
Het gebruik van innovaties zou niet gehinderd moeten worden door beperkingen in de uitwisseling van data. Daarom zetten we ons in om alle nieuwe digitale initatieven die we ondersteunen te laten werken met open standaarden. Zo kan data gemakkelijk en veilig worden uitgewisseld. Hierdoor is de huisarts minder tijd kwijt bij het gebruik van de initiatieven en vergemakkelijkt het de samenwerking met andere zorgpartners.
Door onze samenwerking met Zorgdomein, kunnen we huisartsen voorzien van nuttige informatie over polisinformatie van onze leden en de contractering van zorgaanbieders. Hierdoor kunnen huisartsen beter bepalen wat de beste verwijsmogelijkheid is voor de patiënt.
Een voorbeeld hiervan is onze keuzeondersteuning voor verwijzingen naar de GGZ. Met deze keuzeondersteuning komt de patiënt direct op de juiste plek terecht en is herverwijzen niet nodig.
Met thuismeten bedoelen we het op afstand monitoren van patiënten als onderdeel van een medische behandeling. Over het algemeen wordt thuismeten door de patiënt zelf in de thuissituatie gedaan. Thuismeten draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Het ondersteunt patiënten in het nemen van zelfregie en patiënten hoeven minder vaak fysiek naar de zorgaanbieder toe. Dat leidt tot slimmere inzet van schaarse capaciteit en het beperken van zorgkosten.
Om thuismeting toekomstbestendig in te zetten, is schaalvergroting van belang. Door schaalvergroting kan schaars personeel slimmer worden ingezet en kunnen investeringen in technologie gedeeld worden. Schaalvergroting wordt gerealiseerd door het inzetten op Zorg Medische Service Centra (ZMSC) waar de digitale component van hybride zorgpaden gecentraliseerd wordt.
We vinden het belangrijk dat RHO’s en huisartsen onderdeel uitmaken van het ZMSC in de regio. We gaan in gesprek met verschillende RHO’s om te onderzoeken hoe we dat kunnen faciliteren. Ook onderzoeken we dit jaar hoe thuismeten binnen de huisartsenzorg het beste kan worden ingezet. We willen in beeld krijgen voor welke patiëntgroepen thuismeten gebruikt kan worden, hoe dit toekomstbestendig georganiseerd kan worden en hoe het een onderdeel kan worden van de reguliere inkoop van huisartsenzorg. Als zorgaanbieders hier zelf ideeën over hebben, dan moedigen we hen zeker aan om contact met ons op te nemen via de regionale zorginkoper van de RHO.
Bent u benieuwd hoe thuismeten en ZMSC's binnen de medisch specialistische zorg (MSZ) worden ingezet? Lees dan verder in de visie van MSZ.
How can we help you?