Wat is digitale GGZ?

Digitale GGZ is zorg waarbij de begeleiding van de behandelaar en de behandeling digitaal plaatsvinden. Het is geschikt bij zowel lichte als zware problematiek. Digitale GGZ kan in verschillende vormen worden ingezet. Bijvoorbeeld via beeldbellen of met online modules. In de praktijk laten digitale behandelingen goede resultaten zien. 

 Videobellen met de behandelaar

Beeldbellen met de behandelaar kan een onderdeel zijn van de digitale GGZ-behandeling. Bijvoorbeeld individuele gesprekken, groepsconsulten of zelfs EMDR-therapie. De sessie verloopt digitaal, maar is verder hetzelfde als een fysieke sessie. Behandelaren worden er speciaal op getraind om digitaal non-verbale signalen te zien en goed contact te maken.

 Online oefeningen en modules

Als onderdeel van de behandeling worden er vaak online oefeningen en online modules ingezet. Hiermee kunnen patiënten zelf aan de slag, waar en wanneer het uitkomt. Deze oefeningen en modules kunnen via een app of een online omgeving worden aangeboden. Online kun je precies zien wat de voortgang van de behandeling is.

 Digitaal contact

Bij sommige behandelingen is het ook mogelijk om laagdrempelig, digitaal contact op te nemen met de behandelaar. Bijvoorbeeld via een chat. Op die manier kan de behandelaar ook tussen de geplande sessies door de cliënt ondersteunen. 

 Digitale GGZ werkt in de praktijk

Er werken al veel zorgaanbieders en patiënten met digitale of hybride GGZ. De resultaten uit de praktijk zijn positief.

 Digitale GGZ-behandeling bij Psytrec

Niet alleen bij lichte problematiek kan digitale GGZ helpen. GGZ-instelling Psytrec behandelt bijvoorbeeld complexe vormen van PTSS. Hiervoor zetten ze het liefst een 2-4 daagse hybride behandeling in. En dat is heel effectief én net zo persoonlijk. 

In deze video legt directeur Sjef Berendsen uit hoe zij digitale GGZ effectief inzetten. De oproep van Sjef aan huisartsen? "Neem je patiëntenbestand eens door. Zitten er patiënten bij met PTSS die moeilijk in de hulpverlening komen? Denk dan ook aan online GGZ."

Hybride GGZ: een mix van digitaal en fysiek

Naast digitale behandelvormen, kunnen fysieke sessies ook onderdeel zijn van de behandeling. Bijvoorbeeld omdat digitaal niet kan, of omdat de cliënt de voorkeur geeft aan deels fysiek. We spreken dan van een hybride GGZ-behandeling. 

Meer weten over (hybride) traumabehandeling?

Bekijk dan de Good Practice Kortdurende Intensieve Traumabehandeling.

 Heeft u vragen of suggesties?

Dan horen we dat graag. U kunt contact met opnemen via ons contactformulier.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam