De POH-GGZ geeft zorginhoudelijke ondersteuning aan patiënten met klachten van (mogelijk) psychische, psychosociale of psychosomatische aard. Hierdoor is deze zorg dichtbij beschikbaar, zijn er mogelijkheden voor zelfmanagement en hoeven er minder patiënten doorverwezen te worden naar de basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ.
Een volledige beschrijving van de functie van de POH-GGZ staat in het landelijke functie- en competentieprofiel.
In de geldende NZa beleidsregel Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg van de NZa vindt u meer informatie over de POH-GGZ.
Voor de inzet van een POH-GGZ in uw praktijk sluit u een aparte prestatie af. Dit verloopt via de contractering van huisartsenzorg. De prestatie kan door individuele huisartsen, via een samenwerkingsverband, of op regionaal niveau via de zorggroep afgesloten worden.
Via de vragenlijst 'Huisartsenzorg aanvullende prestaties' in VECOZO kunt u de prestatie voor POH-GGZ indienen.
Voor de aanvraag heeft u de volgende gegevens nodig:
Alle aanvragen worden vooraf beoordeeld. Bij een goedkeuring van de aanvraag bieden we u vanaf het eerstvolgende kwartaal het addendum aan in VECOZO. Hierin staan de looptijd en het tarief vermeld.
Vanuit Segment 1 (S1) wordt 12 uur per week per 2.350 patiënten vergoed (vanaf 2024 is dit 16 uur per week). Wilt u extra uren beschikbaar maken voor de POH-GGZ? Dat is mogelijk binnen Segment 3 (S3). Via de vragenlijst 'Huisartsenzorg aanvullende prestaties' in VECOZO kunt u de extra uren aanvragen. We beoordelen deze aanvraag op de volgende punten:
Wilt u gedurende de looptijd van het addendum meer of minder uren POH-GGZ inzetten? Vraag deze wijziging dan aan via hetzelfde formulier 'Huisartsenzorg aanvullende prestaties' in VECOZO. We adviseren u dit voor het eind van het kwartaal te doen. Wijzigingen gaan namelijk vanaf het eerstvolgende kwartaal in, en kunnen niet met terugwerkende kracht worden doorgevoerd.
De inzet van de POH-GGZ wordt vergoed door:
De opslag op het tarief dekt daarbij zowel de kosten van de ondersteuner, de aanvullende managementtijd van de huisarts en de bijbehorende infrastructurele voorzieningen. Het maximumtarief voor de opslag geeft binnen S1 ruimte om 12 uur per week per 2.350 patiënten een POH-GGZ in te zetten (vanaf 2024 is dit 16 uur per week). Wanneer er minder POH-GGZ wordt ingezet, wordt het tarief evenredig verlaagd. Vergoeding boven de 12 uur (vanaf 2024 16 uur) per 2.350 patiënten wordt afgesproken in S3, onderdeel Zorgvernieuwing. Meer hierover leest u in het hoofdstuk 'Extra uren binnen S3 aanvragen'.
De POH-GGZ kan een specialist (zoals een psycholoog of psychiater) raadplegen voor advies. Hiervoor kan de huisartsenpraktijk tariefafspraken maken met de betreffende specialist. Ook heeft de POH-GGZ de mogelijkheid om e-health in te zetten voor zelfmanagement.
Het tarief voor consultatie en e-health is gebaseerd op de te verwachten kosten. Daarom vragen we aan het eind van het kalenderjaar de werkelijke kosten op. Als deze lager zijn dan het gedeclareerde bedrag, dan vorderen we op basis van naberekening het verschil terug.
In de geldende beleidsregel van de NZa vindt u enkele rekenvoorbeelden voor het tarief van de POH-GGZ.
How can we help you?