In de eerstelijnsdiagnostiek en trombosezorg in Nederland is momenteel sprake van een fors capaciteitsoverschot, grote versnippering en grote verschillen in prijs en kwaliteit tussen aanbieders. Veel van de aanbieders werken langs elkaar heen en hebben overlappende prik- en distributienetwerken. De extra kosten die dit veroorzaakt komen voor de rekening van de patiënt. Wij willen dit anders en zinniger organiseren. Ons doel is integrale, digitaal ondersteunde, zinnige en kosteneffectieve diagnostiek. Diagnostiek waarbij de kwaliteit wordt verhoogd en de kosten voor de samenleving worden verlaagd.
Dit kan worden bereikt door schaalvergroting en een goede regionale organisatie van de diagnostiek over de lijnen en disciplines heen. Een goede organisatie behelst:
Verantwoordelijkheid voor dit toekomstbestendig integraal diagnostiek aanbod wordt het beste in één regio bij één onafhankelijke aanbieder belegd. Gekozen is voor de omvang van een GHOR regio.
Er is gekozen voor de GHOR-regio's omdat dit niet samenvalt met bestaande adherentiegebieden van diagnostiekaanbieders en we dus geen bestaande aanbieders een voordeel geven op anderen. Ook kozen we hiervoor omdat dit relatief grote aantal regio's (25) wel leidt tot schaalvergroting, maar niet tot monopolievorming. In 9 regio's hebben we al een integrale digitale diagnostiekaanbieder kunnen selecteren, die in de komende jaren de toegezegde kwaliteitsdoelstellingen en digitale ontsluiting(en) moet waarmaken. In de overige 16 regio's contracteren we één of meer partijen die de eerstelijnsdiagnostiek zoveel mogelijk integraal aanbieden. Voor de komende jaren streven wij ook daar naar integrale aanbieders die de eerste- en de tweedelijnsdiagnostiek verbinden.
Het is mogelijk dat een deel van de patiënten van een huisarts in een andere GHOR-regio woont, of dat een deel van de huisartsen die zijn aangesloten bij een zorggroep in een andere GHOR-regio valt dan rest van de zorggroep.
In het eerste geval mag de huisarts gewoon diagnostiek aanvragen bij de gecontracteerde partij in de GHOR-regio van de huisarts, wij accepteren zogeheten grensverkeer tot maximaal 2 procent.
In het geval dat meerdere huisartsen van een zorggroep buiten de 'dominante' GHOR-regio vallen, dan kunnen deze huisartsen aansluiten bij de diagnostiekaanbieder die is geselecteerd in de hoofd-GHOR-regio van de zorggroep. De zorggroep kan dit afstemmen met de diagnostiekaanbieders, die de nieuwe regio-indeling moeten doorgeven aan VGZ.
Zodra het diagnostiekaanbod per regio definitief is, zal VGZ haar verzekerden informeren. VGZ zal daarbij ook duidelijk aangeven waar verzekerden met hun vragen over dit onderwerp terecht kunnen, binnen VGZ en bij de gecontracteerde diagnostiekaanbieders. Huisartsen kunnen hier uiteraard naar verwijzen. Daarnaast verwachten wij dat door goede afspraken met de diagnostiekaanbieder er ook tijd bespaard kan worden in de huisartspraktijk. Bijvoorbeeld doordat het minder tijd zal kosten om uitslagen op te vragen, dat er een kort en eenduidig proces komt om aanvullende vragen bij uitslagen te stellen en doordat de vereiste digitale aansluiting tussen regio’s het aanvraagproces versimpelt.
VGZ streeft er naar om eventuele wisselingen zo beperkt mogelijk te houden. Echter, het einddoel van integrale digitale diagnostiek is nog niet in iedere regio meteen al in 2020 bereikbaar. Bovendien weegt VGZ natuurlijk mee hoe de diagnostiekaanbieders presteren. Als de aanbieders die nu geselecteerd zijn goed presteren, kan VGZ de overeenkomst verlengen.
How can we help you?