Contractering verkennend gesprek voor passende verwijzing naar GGZ of sociaal domein
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat huisartsen, sociaal domein en GGZ-aanbieders domeinoverstijgend samenwerken in een ‘mentale gezondheidsnetwerk’ (MGN). Met als doel om de wachtlijsten in de GGZ terug te dringen. Een belangrijke functie van het MGN is het verkennend gesprek. Huisartsen hebben een cruciale rol bij het inzetten van het verkennend gesprek. Inmiddels zitten we midden in de contractering van het verkennend gesprek via de regionale huisartsenorganisaties (RHO's).
Domeinoverstijgend samenwerken via het verkennend gesprek
Wanneer een patiënt mentale klachten heeft, maar ook andere problematiek zoals schulden of eenzaamheid, is het niet altijd duidelijk wat de hulpvraag is of waar de patiënt het beste naartoe kan. In dat geval kunt u als huisarts uw patiënt aanmelden voor een verkennend gesprek. Tijdens een verkennend gesprek onderzoeken een medewerker van het sociaal domein en een psycholoog samen waar de cliënt het beste naar verwezen kan worden: naar het sociaal domein, naar de GGZ of naar een andere vorm van hulp. Zij werken dus domeinoverstijgend samen om de patiënt snel en gericht te helpen én om de huisartsenzorg te ontlasten en de GGZ toegankelijk te houden.
Voordelen verkennend gesprek voor huisartsen:
- Expertises vanuit GGZ en sociaal domein helpen bij passende verwijzing
- Patiënt is korter onder verantwoordelijkheid van de huisarts
(1 week tot het verkennend gesprek en bij GGZ-verwijzing na 4 weken overname van de behandelverantwoordelijkheid) - Minder terugverwijzingen die bij de huisarts terecht komen
Voordelen verkennend gesprek voor patiënten:
- Kortere wachttijd en sneller de zorg of hulp die nodig is
- Kleinere kans op terugverwijzing
- Direct een domeinoverstijgende aanpak voor hulpvraag
Contracteergesprekken met RHO's
Om de druk op de huisartsenzorg te verlagen, willen we dat het verkennend gesprek op korte termijn in iedere regio beschikbaar is en van start gaat. Mede omdat de huisarts de initiator is voor de inzet van het verkennend gesprek, kopen wij het verkennend gesprek in bij de RHO’s die betrokken zijn bij de MGN’s. Dit doen we ‘gelijkgericht’. Dit betekent dat we samen met de tweede zorgverzekeraar namens alle zorgverzekeraars inhoudelijke en financiële afspraken maken met de RHO’s.
Met een aantal RHO’s zijn de contracteringsgesprekken al in een vergevorderd stadium. U hoort via uw RHO wanneer de contractering rond is en u kunt starten met het verkennend gesprek. Ook ontvangt u dan van uw RHO of lokale MGN meer uitleg over hoe u het verkennend gesprek kunt aanvragen.
Heeft u vragen?
Veel informatie is te vinden op de website van het programma Mentale gezondheidsnetwerken. Heeft u vragen over de contractering van het mentale gezondheidsnetwerk in uw regio? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.