Fonkelzorg en VGZ werken samen aan slimme informatievoorziening rond het spiraaltje

28-03-2022

 

Kan de informatievoorziening rond het plaatsen van een spiraaltje slimmer en efficiënter? Waarbij patiënt zich goed geïnformeerd en zeker voelt? Huisartsenpraktijk Fonkelzorg ontwikkelt hiervoor met hulp van Coöperatie VGZ een hybride zorgpad. VGZ ziet dit als een mooi voorbeeld van hybride huisartsenzorg, waarbij de patiënt meer grip op haar zorg krijgt.

 

Digitale informatie op slimme momenten

Naast de fysieke consulten ontvangt de patiënt in het hybride zorgpad digitaal informatie. Precies op die momenten dat ze de informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld vooraf een video of vlog over de verschillende spiraaltjes. En kort voor het plaatsen van het spiraaltje een e-mail met alle aandachtspunten op een rij, zoals de pijnstilling.

Alle informatie onthouden is lastig

Bij Fonkelzorg geeft momenteel de huisarts de meeste informatie rond het plaatsen van het spiraaltje tijdens de consulten. Huisarts Sylvana Hazenveld van Fonkelzorg: “De patiënt vindt het vaak lastig al die informatie te onthouden. Waardoor veel vrouwen zich onzeker voelen. Vaak nemen ze extra contact met ons op om vragen te stellen.”

Dit initiatief draagt bij aan:

Minder onzekerheid en vragen, beter geïnformeerd

“Wij verwachten dat het hybride zorgpad de patiënt gaat helpen”, vertelt Sylvana Hazenveld. “Ze krijgt toegang tot de juiste informatie op het juiste moment. En kijkt die na wanneer dat ze het wil. De patiënt zal minder onzeker zijn, heeft minder vragen en heeft mogelijk zelfs minder consulten nodig. Tijdens de consulten is ze bovendien beter geïnformeerd.”

Als het digitale zorgpad ‘spiraaltje plaatsen’ effectief blijkt, wil Fonkelzorg ook dergelijke zorgpaden voor andere zorg of behandelingen ontwikkelen.

Veelbelovend voorbeeld van hybride huisartsenzorg

VGZ helpt bij het ontwikkelen van het hybride zorgpad. Bijvoorbeeld bij interviews met patiënten. De interviews zorgen dat de behoeftes van de patiënt helder zijn. Zo speelt de patiënt een centrale rol in het zorgpad. Sjoerd Bisselink, digitaal expert bij VGZ: “Wij vinden het een veelbelovend voorbeeld van hybride huisartsenzorg. Digitale mogelijkheden ondersteunen de fysieke zorg. De patiënt krijgt meer grip op haar zorg, omdat ze beter geïnformeerd is. Dat is waar we naartoe willen.”

Waarom hybride huisartsenzorg?

Wij geloven dat digitale oplossingen helpen de huisartsenzorg toegankelijk te houden voor iedereen. Digitalisering is hierbij geen doel, maar een middel. We werken daarin samen met huisartsen en leden. Sjoerd Bisselink: “We zien graag dat ook huisartsen enthousiast worden over deze innovaties.”

Denkt met ons mee!

Heeft u goede ideeën voor hybride innovaties? Neem dan contact op met uw zorginkoper. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën en denken graag met u mee.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam