Curatoren en zorgverzekeraars sluiten akkoord: overdracht voormalige Co-Med praktijken aan opvolgers mogelijk

22-08-2024

Samen met zorgverzekeraars CZ, Menzis en Zilveren Kruis en de curatoren van Co-Med hebben we overeenstemming bereikt over de overdracht van de failliete huisartsenketen. Met ondersteuning van de curatoren zullen de voormalige Co-Med praktijken de komende periode gefaseerd worden overgedragen aan de huisartsen in de regio die samen met ons en de andere zorgverzekeraars een structurele oplossing hebben voorbereid.

Tevens zijn er afspraken gemaakt op basis waarvan de nieuwe praktijkhouders gebruik kunnen maken van praktijkruimten, inventaris en voormalig Co-Med personeel indien dat nodig is. De curatoren ontvangen hiervoor een totaalvergoeding van de zorgverzekeraars van ongeveer een miljoen euro. Hoewel zorgverzekeraars aangaven dat zij het maatschappelijk onwenselijk vinden om te betalen voor de praktijkoverdracht, hebben zorgverzekeraars tegelijkertijd begrip voor de rol van de curatoren die zijn belast met het beheer en de vereffening van de failliete boedel.

Zorgverzekeraars zien in dat een financiële vergoeding noodzakelijk is om de medewerking van de curatoren te verkrijgen en sneller vaste oplossingen voor patiënten te kunnen realiseren. Tegelijkertijd onderkennen de curatoren dat zij bij de uitoefening van hun taak rekening hebben te houden met maatschappelijke belangen en dat zij hier altijd rekening mee hebben gehouden.

In de afgelopen weken zijn door zorgverzekeraars samen met huisartsen en regio-organisaties in alle regio’s al voorbereidingen getroffen voor structurele oplossingen. Zorgverzekeraars en curatoren vinden het van belang dat de praktijken worden overgedragen aan praktijkopvolgers die voldoen aan de kwaliteitseisen en waar commitment is vanuit de regio. Voor diverse locaties is er inmiddels een vaste oplossing, maar op een aantal plekken was deze afspraak met de curatoren nodig om een efficiënte overdracht van praktijken mogelijk te maken. In het belang van een snelle en gecoördineerde overdracht, was er brede voorkeur van alle partijen voor een centrale afspraak in plaats van per praktijk te onderhandelen. 

Lees het volledige bericht "Curatoren en zorgverzekeraars sluiten akkoord: overdracht voormalige Co-Med praktijken aan opvolgers mogelijk".

Actuele informatie op de website van CZ

Via de speciale website www.cz.nl/co-med worden patiënten van alle zorgverzekeraars op de hoogte gehouden. De informatie kan gedurende de tijd veranderen en per praktijk verschillen. De website wordt bij een verandering direct bijgewerkt. Ook vindt u op de website het laatste nieuws over Co-Med.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam