Voortzetting versoepeld voorkeursbeleid Levosert

Keuze voor hormoonspiraal blijft aan de huisarts

12-08-2024
Op dit moment voeren we een versoepeld voorkeursbeleid voor de hormoonspiraal Levosert. Naar aanleiding van gesprekken met huisartsen, de LHV en het NHG over dit beleid, hebben we onderzocht wat huisartsen nodig hebben om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert. Op basis van dit onderzoek hebben we besloten ons versoepelde voorkeursbeleid voort te zetten. De keuze voor welk merk hormoonspiraal wordt geplaatst, blijft dus aan de huisarts. 

Ervaringen onderzoeksgroep zijn positief

Samen met een groep huisartsen hebben we in 2023 en begin 2024 onderzocht wat er nodig is om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert. Tijdens dit onderzoek hebben de deelnemende huisartsen een training gevolgd voor het plaatsen van de hormoonspiraal. Daarna zijn zij in de praktijk gestart met het plaatsen ervan. De ervaringen zijn positief. De trainingen worden positief beoordeeld en vormen een goede basis om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal. Daarnaast is de plaatsingsduur van de hormoonspiraal verlengd naar 8 jaar, wat een belangrijk punt was voor huisartsen.

Keuze voor hormoonspiraal blijft aan de huisarts

Tegelijkertijd beseffen we dat ervaringen in de praktijk essentieel zijn om volledig bekwaam en vertrouwd te raken met het plaatsen van een hormoonspiraal. Daarom blijven huisartsen vrij om te kiezen welke hormoonspiraal zij plaatsen en verandert er niets in ons beleid.

Vermeld het gewenste merk duidelijk op het recept

Bij het uitschrijven van het recept is het belangrijk dat u het gewenste merk van de te plaatsen hormoonspiraal duidelijk in het recept vermeldt. Zo weet de apotheker welke hormoonspiraal geleverd moet worden en ontvangt u de gewenste hormoonspiraal. Staat er geen merk in het recept vermeld? Dan levert de apotheker vanwege het voorkeursbeleid standaard Levosert.

Levosert uitgesloten van eigen risico

Huisartsen die zich vertrouwd voelen om met de hormoonspiraal Levosert te werken, moedigen we uiteraard wel aan om de hormoonspiraal van Levosert te plaatsen bij onze verzekerden. Vanwege het versoepelde voorkeursbeleid, is Levosert namelijk uitgesloten van het eigen risico van verzekerden wanneer er aanspraak op wordt gemaakt vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering worden hormoonspiralen altijd vrijgesteld van het eigen risico.

Ondersteuning en informatie over Levosert

Voelt u zich nog niet vertrouwd met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert en wilt u zich hierin bekwamen? Of wilt u meer informatie en ondersteuning? Bekijk dan de website van Gedeon Richter:

Heeft u medisch inhoudelijke vragen over Levosert of het plaatsen ervan?

Dan kunt u contact opnemen met Gedeon Richter, de fabrikant van Levosert. Dit kan via telefoonnummer +32 3 302 04 63 of e-mailadres info.benelux@gedeonrichter.eu.

Wilt u meer weten over waarom wij een voorkeursbeleid voeren?

Bekijk dan onze FAQ over Levosert of lees meer over ons voorkeursbeleid. Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam