Digitalisering
Een versnelling in de ontwikkeling van digitale vormen van zorg is noodzakelijk. Niet alleen om te voldoen aan de veranderende behoeften van patiënten, maar ook als oplossingsrichting voor de wachtlijsten, de arbeidsmarktproblematiek en de stijgende zorgkosten.
Zorgpaden en digitale gegevensuitwisseling
Het uniformeren en digitaliseren van zorgpaden en het uitwisselen van gegevens op basis van standaarden maakt de samenwerking tussen zorgaanbieders efficiënter en effectiever. Zorg wordt daarmee minder tijd- en locatie afhankelijk en het biedt mogelijkheden om de fysieke zorginfrastructuur effectiever te organiseren.
Bovendien kunnen digitale oplossingen bijdragen aan het ondersteunen van patiënten om meer zelfregie te nemen en draagt het bij aan duurzame zorg. Bijvoorbeeld doordat patiënten minder reisbewegingen maken. Daarom besteden we bij het inkopen van zorg voor 2026 extra aandacht aan digitalisering binnen specifieke zorgpaden en de noodzakelijke organisatie van digitale gegevensuitwisseling. Dit alles met als doel om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

Gezamenlijke ambities zorgverzekeraars
Vanuit Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben we gezamenlijke ambities geformuleerd voor het digitaliseren van zorg. Door samen op te trekken, kunnen we de digitalisering binnen de zorg versnellen. Op de website van ZN leest u meer over de Gezamenlijke ambities ZN: Digitalisering en Gegevensuitwisseling.
Thuismeten
Met thuismeten bedoelen we het op afstand monitoren van patiënten als onderdeel van een medische behandeling. Over het algemeen wordt thuismeten door de patiënt zelf in de thuissituatie gedaan.
Thuismeten draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Het ondersteunt patiënten in het nemen van zelfregie en patiënten hoeven minder vaak en fysiek naar de zorgaanbieder toe. Dat leidt tot slimmere inzet van schaarse capaciteit en het beperken van zorgkosten.
In 2026 stellen we voor de inzet van thuismeten de ambitie dat:
- We met ziekenhuizen concrete afspraken maken over het actief opschalen van thuismeten. Dit betreft concreet gemiddeld 35% zinnige inclusie in minimaal 10 zorgpaden, met minimaal 20% zinnige inclusies per zorgpad.
- We met ziekenhuizen concrete afspraken maken over het inzichtelijk maken van de impact van de inzet van het thuismeten op zorgkosten en personeel.
- We de impact vergroten door in te zetten op het doorontwikkelen van bestaande zorgpaden (Good Practices) en uitbreiden naar nieuwe zorgpaden.
- We afspraken maken over de transmurale monitoring voor minimaal twee zorgpaden.
Monitoren van de impact van thuismeten

Om met thuismeten impact te maken op de beschikbaarheid van personeel en zorgkosten is het belangrijk om te weten bij welke patiëntgroepen de grootste impact te verwachten is.
We verwachten dat zorgaanbieders bij de implementatie van thuismeten gebruikmaken van de uniforme zorgpaden die via digizo.nu beschikbaar zijn gesteld. Als zorgaanbieders gebruikmaken van andere zorgpaden, moet dat gemotiveerd worden aan de hand van data.
Om gezamenlijk kennis op te doen over de impact van thuismeten, vragen we nadrukkelijk om de effectiviteit ervan te monitoren. Hierbij kijken we naar de effecten van thuismeten op aantal zorgmomenten thuis, (digitale) consulten, klinische opnames, SEH opnames en aantal ligdagen. Op basis van deze inzichten bepalen we samen met zorgaanbieders of de inzet van thuismeten het gewenste effect oplevert en of bijsturing nodig is.
Zorg Medische Service Centra
Om thuismeten toekomstbestendig in te zetten, is schaalvergroting van belang. Door schaalvergroting kan schaars personeel slimmer worden ingezet en kunnen investeringen in technologie gedeeld worden. Schaalvergroting wordt gerealiseerd door het inzetten op Zorg Medische Service Centra (ZMSC) waar de digitale component van hybride zorgpaden gecentraliseerd wordt.
Met ZMSC bereiken we dat:
- De maatschappelijke kosten worden beheerst, doordat er meer zorg met minder of evenveel mensen geleverd kan worden. Dit draagt positief bij aan de arbeidsmarktkrapte.
- Individuele zorgprofessionals worden ontlast, doordat niet zorg inhoudelijke taken en medische geprotocolleerde taken worden overgenomen door het ZMSC. Hierdoor blijft er meer tijd over voor andere patiënten.
- Zorgaanbieders in onze marktleidergebieden worden ondersteund om hybride zorg versneld op te schalen, en ruimte krijgen om dit samen met ketenpartners in te richten.
- De zorg dichterbij de patiënt georganiseerd en geleverd kan worden en er 1 aanspreekpunt is voor zorgvragen.
- De zorg in het gehele zorgproces goed gecoördineerd wordt. Ook wanneer er meerdere zorgaanbieders zorg leveren en bij meerdere zorgvragen en klachten.
Inzet van beperkt aantal landelijke ZMSC
We geloven dat er meerdere ZMSC naast elkaar kunnen bestaan, maar zien ook het belang van bovenregionale schaalgrootte. Daarom werken we toe naar een beperkt aantal (3-5) landelijke ZMSC die, voor specifieke uitdagingen in de regio, kunnen samenwerken met regionale partners.
We begrijpen ook dat het vergroten van de inzet van hybride zorg - en specifiek de inzet van thuismeten - voor alle partijen een uitdagende opgave is. Daarom ondersteunen we dit proces door het ophalen en verspreiden van resultaten en ervaringen uit de praktijk.
In 2026 stellen we voor de inzet van ZMSC de ambitie dat:
- We in de regio's waar wij de grootste verzekeraar zijn, afspraken maken met ziekenhuizen om aan te sluiten op een landelijke ZMSC voor minimaal vier zorgpaden. We faciliteren de ziekenhuizen hierin.
- We samen met bestaande en nieuwe ZMSC doorontwikkelen, zodat ZMSC op een volwassen en aantoonbaar toekomstbestendig niveau ingezet worden.
- Zoveel mogelijk patiënten gebruikmaken van thuismeten. Dit bereiken we door samen te werken met huisartsen, ziekenhuizen en aanbieders van wijkverpleging. We doen dit zodat de schaarse capaciteit van het zorgaanbod effectiever ingezet worden.