Om medisch specialistische zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, zijn regionale transformaties noodzakelijk. Samen met zorgaanbieders, gemeenten en andere zorgverzekeraars werken we aan transformaties die ervoor moeten zorgen dat de medisch specialistische zorg goed (her)verdeeld en gespreid wordt. Om dit te realiseren, werken we samen met zorgaanbieders aan de uitwerking van transformatieplannen. Deze plannen zijn onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Naast de landelijke transformatieplannen maken we ook zelf afspraken over transformaties. Zo maken we bij het inkopen van zorgspecifieke afspraken met zorgaanbieders.
Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over het bevorderen van de door- en uitstroom van patiënten, de ontwikkeling van (een visie over) specifieke zorgprofielen, effectieve zorginfrastructuren, de hervorming van het diagnostieklandschap en de inzet van thuismeten. Ook maken we met zorgaanbieders in andere sectoren afspraken over het organiseren van zorg dicht(er)bij huis.
We vinden het belangrijk om de door- en uitstroom van patiënten in de medisch specialistische zorg te bevorderen. Zo kunnen we de schaarse capaciteit in de medisch specialistische zorg zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Voor het bevorderen van de door- en uitstroom van patiënten is het maken van duidelijke afspraken over de overdracht van zorg erg belangrijk.
We moedigen ziekenhuizen aan om samen met zorgaanbieders in de Eerstelijnsverblijf (ELV) en Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) afspraken te maken. Zo zorgen we ervoor dat patiënten niet onnodig in het ziekenhuis terechtkomen en dat zij sneller naar huis kunnen.
We vinden het belangrijk dat ziekenhuizen real-time inzicht hebben in hun beschikbare beddencapaciteit. Dit geeft namelijk direct duidelijkheid over welke patiënten waar en wanneer terecht kunnen.
Samen met ziekenhuizen willen we een visie ontwikkelen op duurzame zorgprofielen. Dit draagt bij aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van de beschikbare capaciteit. Naast deze profielen zijn we ervan overtuigd dat effectieve zorginfrastructuren onmisbaar zijn voor het optimaal afstemmen van het zorgaanbod op de zorgvraag.
Met thuismeten bedoelen we het op afstand monitoren van patiënten als onderdeel van een medische behandeling. Over het algemeen wordt thuismeten door de patiënt zelf in de thuissituatie gedaan.
Samen met zorgaanbieders werken we aan de hervorming van het diagnostieklandschap. Dit is onderdeel van onze strategie op ‘Integrale Digitale Diagnostiek (IDD)’. Hervorming van het diagnostieklandschap is noodzakelijk om de toenemende zorgvraag te kunnen beantwoorden en om de medische laboratoriumdiagnostiek betaalbaar te houden. Bij de hervorming van het diagnostieklandschap focussen we ons voornamelijk op het stimuleren van de samenwerking tussen zorgaanbieders.