Digitalisering van zorg
Via digitalisering willen we de eerstelijnszorg effectiever organiseren. We zetten in op meer zelf, thuis en digitaal als het kan. Dit geeft patiënten meer zelfstandigheid en vrijheid tijdens een behandeling, en levert zorgverleners meer tijd op voor complexe behandelingen. Voor fysiotherapie werken we aan hybride zorgpaden, en voor logopedie en diëtetiek verkennen we samen met zorgaanbieders digitale toepassingen.
Digitale preventie en zorg binnen de fysiotherapie
Digitale preventie en digitale zorg zijn de twee uitgangspunten in de digitalisering van fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan apps met oefeningen die de patiënt thuis kan doen, of digitale consulten met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan deze digitale oplossingen binnen een behandeltraject inzetten. Samen met praktijken die zijn aangesloten bij het alliantienetwerk van Zorgtopics werken we aan deze ontwikkeling naar meer digitale preventie en digitale zorg. Zo werken we samen aan hybride zorgpaden voor onder andere lage rug-, nek- en schouderklachten.
Daarnaast stimuleren we deze ontwikkeling door inzet van subsidies vanuit eerstelijns ondersteuningsgelden. Heeft u een idee voor een digitaliseringsproject? Lees dan meer over de mogelijkheid om subsidie aan te vragen via de Eerstelijns ondersteuningsgelden.

VGZ Soepel & Sterk Coach
Om onze leden meer grip te geven op hun eigen gezondheid, ontwikkelen we samen met partners in het zorgveld apps die ingezet kunnen worden bij een behandeling. Een voorbeeld van zo’n app is de ‘VGZ Soepel & Sterk Coach’.
Deze app is in samenwerking met fysiotherapeuten opgezet en bevat beweegprogramma’s die aandacht hebben voor diverse thema’s rondom het versterken en versoepelen van het lichaam. De app met oefenprogramma’s voor onder andere de lage rug, nek, schouder en balans is gratis toegankelijk voor VGZ-leden. We moedigen fysiotherapeuten aan om deze app in te zetten als onderdeel van de behandeling van hun patiënten.