Multidisciplinair samenwerken
Samen staan we voor de opgave om de paramedische zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Hiervoor is een sterke eerste lijn essentieel, waarbij zorgverleners elkaar weten te vinden en van elkaar kunnen leren.
Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en ketenaanpakken
Veel klachten van patiënten vragen om inbreng of behandeling vanuit verschillende disciplines. Als zorgaanbieders nauw contact hebben en samenwerken, is het mogelijk om een effectievere behandeling voor de patiënt samen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten, huisartsen en orthopeden die betrokken zijn bij de behandeling van artrose. Door goede multidisciplinaire samenwerkingsafspraken, sluiten behandelingen bij deze verschillende zorgverleners beter op elkaar aan en zorgen we dat de patiënt centraal staat. We stimuleren we de multidisciplinaire samenwerkingsverbanden binnen de eerste lijn en domeinoverstijgend via ketenaanpakken.
Innovatie stimuleren

Innoveren is cruciaal om de zorg toekomstbestendig te houden. We willen innovatie stimuleren en passende zorg bevorderen door onderscheid te maken in de overeenkomsten die we aanbieden. Zo bieden we voor fysiotherapie, oefentherapie en logopedie verschillende overeenkomsten aan. Meer informatie over de inhoud van onze overeenkomsten leest u in ons inkoopbeleid 2026. Daarnaast moedigen we initiatieven aan die bijdragen aan kwalitatief goede en doelmatige zorg. Dit doen we onder andere door 'Good Practices' te ontwikkelen en te verspreiden. Een mooi voorbeeld van een Good Practice waarbij meerdere partijen multidisciplinair met elkaar samenwerken is het Regionaal centrum Sterke Schouders.
Hulp bij goede initiatieven met eerstelijns ondersteuningsgelden
Zorgaanbieders kunnen eerstelijns ondersteuningsgelden aanvragen om samenwerking met andere partijen te bevorderen. Bijvoorbeeld met het sociaal domein of met de tweedelijnszorg. De eerstelijns ondersteuningsgelden kunnen worden ingezet in de vorm van extra budget, maar ook in de vorm van een projectleider of hulp bij de uitvoering. Heeft u een idee voor een initiatief om de paramedische zorg te versterken? Bijvoorbeeld voor regionale samenwerking of voor een pilotproject? Lees dan meer over de mogelijkheid om subsidie aan te vragen via de Eerstelijns ondersteuningsgelden.
Aandachtspunten binnen de fysiotherapie
Binnen fysiotherapie richten we ons rondom multidisciplinair samenwerken specifiek op de volgende twee aandachtspunten:
Stepped care zorgpaden
Leren en verbeteren
Landelijke visie op de eerstelijnszorg
De eerstelijnszorg toegankelijk houden voor de mensen die dat nodig hebben en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen. Dat is het doel van de visie eerstelijnszorg 2030 die begin 2024 is vastgesteld. Samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en andere partijen uit het veld, hebben wij deze visie opgesteld en ondertekend. In deze visie staat onder andere dat er regionale samenwerkingsverbanden (RESV) moeten komen om de eerstelijnszorg toekomstbestendig te maken. De paramedische zorg zal ook een rol gaan spelen in de uitvoering van deze landelijke visie op eerstelijnszorg. Meer informatie over de landelijke visie op de eerstelijnszorg vindt u op onze website en in ons inkoopbeleid 2026.