Samenwerken aan toegankelijkheid

We zijn ervan overtuigd dat we alleen samen en in verbinding de paramedische zorg toekomstbestendig kunnen organiseren. We zijn voortdurend in gesprek met zorgverleners, branchepartijen en samenwerkingsverbanden om te horen welke knelpunten en oplossingen zij zien om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

 Aandacht voor wachtlijsten en hulp bij lange wachttijd

Wij streven naar toegankelijke zorg voor onze leden. Samen zorgen we ervoor dat de wachttijden in de zorg zo kort mogelijk blijven, zodat patiënten de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Het is belangrijk dat zorgaanbieders de wachttijden inzichtelijk maken op hun website. Dit is ook opgenomen in het onderdeel 'Wachttijdreductie' van ons inkoopbeleid 2026. Kunnen patiënten niet meteen terecht? Dan vragen we zorgaanbieders om patiënten te wijzen op wachtlijstbemiddeling die wij als zorgverzekeraar aan onze leden bieden. Meer informatie over wachtlijstbemiddeling leest u op onze pagina Zorgadvies en wachtlijstbemiddeling.

 Alliantienetwerk en samenwerkingsverbanden

Binnen de fysiotherapie werken we samen met ons alliantienetwerk van Zorgtopics-praktijken en met paramedische samenwerkingsverbanden aan innovatie. Hierbij ligt de focus op organisatie van multidisciplinaire stepped-care zorgpaden, versterking van de rol van de fysiotherapeut en de inzet van digitale zorg. We zien deze onderwerpen als cruciale veranderingen om de paramedische zorg voor onze leden toegankelijk te houden. Om de impact van deze samenwerking en de initiatieven die hieruit voortkomen zo groot mogelijk te maken, focussen we hierbij op veelvoorkomende indicaties zoals artrose, rug-, nek- en schouderklachten, COPD en hart- en vaatziekten.

 Domeinoverstijgende samenwerking via ketenaanpakken

Veel mensen die fysieke of mentale klachten hebben, komen direct in de zorg terecht. Terwijl veel klachten niet primair een medische oorzaak hebben. Vaak zijn onderliggende, sociaal-maatschappelijke problemen de aanleiding. Bijvoorbeeld het overlijden van een partner, financiële schulden, verlies van werk, piekeren en zorgen maken of eenzaamheid. De oplossingen van deze problemen liggen in die gevallen niet primair bij medische zorg. Juist partijen in het sociaal domein en gemeenten spelen hier een belangrijke rol. Daarom slaan partijen in de zorgsector de handen ineen met het sociaal domein en gemeenten om gezondheid te stimuleren en de zorg te ontlasten. Dit doen we in de vorm van 5 ketenaanpakken.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam