Wijziging inkoopbeleid 2025: Nieuw addendum Ketenaanpak Valpreventie

15-08-2024

In de bijlage ‘Onze minimumeisen voor zorgaanbieders’ van ons inkoopbeleid Paramedische zorg 2025 staan de minimumeisen voor het addendum Ketenaanpak Valpreventie. Hierin stond dat zorgaanbieders aantoonbaar gekwalificeerd moeten zijn om het individuele Otago-oefenprogramma te geven. Zorgaanbieders mogen vanaf 2025 ook de groepsprogramma’s Otago en In Balans geven. Hiervoor bieden we een nieuw addendum 'Ketenaanpak Valpreventie in Balans' aan en breiden we het addendum 'Ketenaanpak Valpreventie' uit met groepsbehandelingen Otago.

Waarom deze wijziging?

Eind februari heeft Zorginstituut Nederland een beoordelingskader afgegeven voor effectieve beweeginterventies. Hierin staat dat Otago en In Balans pas als groepsprogramma voldoen aan de voorwaarden, wanneer de intensiteit en groepsgrootte worden aangepast.

Op het moment dat wij ons inkoopbeleid 2025 publiceerden, voldeden zowel het programma In Balans als het groepsprogramma Otago nog niet aan de voorwaarden. In ons inkoopbeleid gaven we aan dat we de ontwikkelingen rondom beweeginterventies nauwgezet zouden volgen.

Onlangs is het protocol voor beide programma’s aangepast, waardoor ze nu wel voldoen aan de voorwaarden van het beoordelingskader. Daarom voegen we de groepsprogramma’s Otago en In Balans toe aan onze addenda voor Ketenaanpak Valpreventie.

Wat betekent dit voor u als zorgaanbieder?

Wilt u in 2025 valpreventieve beweeginterventies uitvoeren bij patiënten met een hoog valrisico door lichamelijk of psychisch lijden? Dan moet het addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie Otago’ of het addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie In Balans’ onderdeel zijn van uw overeenkomst.

Alleen zorgaanbieders die voldoen aan de minimumeisen komen in aanmerking voor het addendum. Deze staan beschreven in de bijlage ‘Onze minimumeisen voor zorgaanbieders’ van ons inkoopbeleid.

Het addendum afsluiten

  • Heeft u in 2024 al een addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie voor Valpreventieve beweeginterventie’ en voldoet u aan de minimumeisen?
    Dan ontvangt u automatisch via het Zorginkoopportaal van VECOZO een nieuw niet-onderhandelbaar addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie Otago’ voor 2025. Met dit addendum kunt u zowel het individuele als het groepsprogramma Otago uitvoeren.

    Wilt u het addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie In Balans’ aanvragen? Dat kan het hele jaar via ons aanvraagformulier. Het addendum is dan geldig vanaf 2025.
  • Heeft u in 2024 géén addendum ‘Ketenaanpak Valpreventie voor Valpreventieve beweeginterventie’?
    Dan kunt u de addenda ‘Ketenaanpak Valpreventie Otago’ en ‘Ketenaanpak Valpreventie In Balans’ het hele jaar bij ons aanvragen via ons aanvraagformulier. De groepsprogramma's Otago en In Balans zijn geldig vanaf 2025.

Wijziging inkoopbeleid 2025 

Deze wijziging staat opgenomen in ons inkoopbeleid Paramedische zorg 2025 en is te vinden in het hoofdstuk 'Wijzigingen en aanvullingen op het inkoopbeleid'. De gewijzigde minimumeisen staan beschreven in de bijlage 'Onze minimumeisen voor zorgaanbieders'. Meer informatie over het aanvraagproces leest u in het hoofdstuk 'Procedures zorginkoop' van ons inkoopbeleid 2025.

 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam